Αυτή η διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

11-07-2019

Πως θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν πως υπάρχει μία διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12%; Τουλάχιστον, αυτά τα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κατανάλωση ψαριού. Πλούσια σε ωμέγα 3 και ταυτόχρονα φτωχά σε «βλαβερά» λιπαρά ή συντηρητικά, τα ψάρια προτείνεται να εντάσσονται σχεδόν στο καθημερινό διαιτολόγιο καπνιστών, ατόμων με επιπλέον κιλά, ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή πολύποδες, καθώς και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου. Για όλους τους προηγούμενους ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένος, και η συχνή κατανάλωση ψαριών θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη.

Η μυστική «δύναμη» των ψαριών

Το κόκκινο κρέας αποτελεί το μεγαλύτερο «εχθρό» του εντερικού καρκίνου. Στον αντίποδα θα περίμενε κανείς πως βρίσκεται μία καθαρά χορτοφαγική διατροφή. Και όμως, οι μελέτες δείχνουν ότι ακολουθώντας τις συστάσεις για κατανάλωση  ψαριών 2 με 3 φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται περαιτέρω. Τόσο η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα 3 λιπαρών, όσο και η παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τα οφέλη των θαλασσινών. Φυσικά η μυστική «δύναμη» των ψαριών προϋποθέτει μία κατά τα λοιπά ισορροπημένη διατροφή. Συνοπτικά, αυτό σημαίνει διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά ταυτόχρονα φτωχές σε κόκκινο κρέας, πρόσθετα σάκχαρα, λιπαρά και αλκοόλ.

Ιδέες για να αυξήσετε την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών

Πολλές φορές δεν θέλει κόπο, αλλά τους κατάλληλους τρόπους προκειμένου να υιοθετήσετε μία καινούρια διατροφική συνήθεια.

  • Έχετε πάντα στο ψυγείο ένα κατεψυγμένο φιλέτο σφυρίδας, γλώσσας, σολομού ή άλλου ψαριού.
  • Μην «απορρίπτετε» μορφές ψαριών που δεν είναι φρέσκα, όπως ο καπνιστός σολομός ή ο τόνος κονσέρβα.
  • Δημιουργήστε ανατρεπτικούς συνδυασμούς! Όπως μακαρόνια «φιογκάκια» με μπουκιές ψαριού ή ψαροκεφτέδες.
  • Δεσμεύστε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδος, οπότε και θα δοκιμάζετε νέες ή αγαπημένες συνταγές με ψάρι.
  • Προσπαθήστε να ενσωματώσετε το ψάρι ακόμη και σε γρήγορα σνακ ή μικρότερα γεύματα της ημέρας. Μερικές ιδέες είναι ψωμί dinkel με καπνιστό σολομό ή σάντουιτς με τόνο.

Τα οφέλη της διατροφής αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά σε όλο τους το μεγαλείο! Ίσως τελικά ο δρόμος για την καλή υγεία να περνάει από το καλάθι του σούπερ μάρκετ και το φούρνο της κουζίνας. Βάλτε τα θαλασσινά στη διατροφή σας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και θεμελιώστε την εντερική σας υγεία.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Aglago, Elom K. et al. Consumption of Fish and Long-chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids is Associated With Reduced Risk of Colorectal Cancer in a Large European Cohort. Clinical. Gastroenterology and Hepatology, Volume 0, Issue 0
Shengjun Wu, Bin Feng, Kai Li, Xia Zhu, Shuhui Liang, Xufeng Liu, Shuang Han, Biaoluo Wang, Kaichun Wu, Danmin Miao, Jie Liang, Daiming Fan. Fish Consumption and Colorectal Cancer. Risk in Humans: A Systematic Review and Meta-analysis. The American Journal of Medicine. Volume 125, Issue 6. 2012. Pages 551-559.e5.