Αυτό είναι το πρώτο ζώο που έκανε ποτέ σεξ

26-12-2016
Επιστήμονες από την Αυστραλία, την Εσθονία, Βρετανία, τη Σουηδία και την Κίνα έκαναν μια μεγάλη κοινή διεθνή έρευνα με σκοπό να απαντήσουν σε ένα μεγάλο ερώτημα. Ποιο είναι το πρώτο είδος ζώου που έκανε ποτέ σεξ;
 
Αφού εξέτασαν απολιθώματα από μουσειακές συλλογές σε όλο τον κόσμο, βρήκαν πως το πρώτο ζώο που έκανε σεξ με τη μορφή της διείσδυσης του αρσενικού μορίου στο θηλυκό ήταν τα πλακόδερμα. Τα πλακόδερμα ήταν ψάρια που έζησαν στη Σκωτία πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια και πήραν το όνομα τους από την οστέινη πανοπλία που έφεραν στο εξωτερικό τους για προστασία.
 
Οι επιστήμονες λένε πως πρόκειται μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στην εξελικτική ιστορία της σεξουαλικής αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, τα απολιθώματα των αρσενικών Micrpbrachius dicki, ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια των πλακόδερμων δείχνουν ότι το γεννητικό όργανο των ψαριών αυτών ήταν οστέινο και είχε σχήμα L. Το θηλυκά ψάρια αντίστοιχα ανέπτυσσαν δύο μικρά οστά ανάμεσα στα οποία «κλείδωνε» το αρσενικό όργανο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.
 
Το συγκεκριμένο είδος θεωρούταν υπό εξαφάνιση και δεν έχει μετεξέλιξη . Νέες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ακόμα και η εξέλιξη του ανθρώπου έχει τις βαθιές της ρίζες στα πλακόδερμα. Πολλά μάλιστα από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων των σιαγόνων, των δοντιών και των άκρων φαίνεται σύμφωνα με κάποιους παλαιοντολόγους να προέρχονται από αυτή την ομάδα ψαριών. Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη την ίδια προέλευση έχει ακόμα και η ανθρώπινη συνουσία και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε από τα απολιθώματα των ψαριών.
 
Το αρχαίο ψάρι Microbrachius είχε μήκος 8 cm και ζούσε στις λίμνες της Σκωτίας αλλά και σε κάποια σημεία της Εσθονίας και της Κίνας. Το όνομα του σημαίνει μικρά άκρα και αναφέρεται στα δυο μικρά οστά, η χρησιμότητα των οποίων ταλάνιζε για χρόνια τους επιστήμονες.
 
Τα ψάρια αυτά ζευγάρωναν σε μια στάση στο πλάι, έτσι ώστε τα οστέινα μέρη τους να κλειδώνουν το ένα μέσα στο άλλο. Η στάση αυτή, μάλιστα, διευκόλυνε το αρσενικό να τοποθετήσει το γεννητικό του όργανο στη σωστή θέση για τη σεξουαλική πράξη.