Αυτό το ΠΕΔΥ δεν κάνει κανένα περήφανο

26-12-2016

Υποστελεχωμένο απαξιωμένο συρρικνωμένο και σε πλήρη αποσυντονισμό. Αυτή είναι η κατάσταση του ΠΕΔΥ και των πολυϊατρείων σήμερα, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητα  την οργάνωση και την επαναλειτουργία τους.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΕΣΥΠ ΠΕΔΥ κοι Παναγιώτης Ψυχάρης και Θανάσης Αποστολόπουλος 23 νομοί της Ελλάδας δεν έχουν παιδίατρο ούτε καν συμβεβλημένο με τον  ΕΟΠΥΥ. Η Κέρκυρα δεν έχει ούτε έναν οφθαλμίατρο  και όλη η πόλη της Ξάνθης είναι με έναν ακτινολόγο και έναν οδοντίατρο. Και τα προβλήματα δε σταματούν εδώ.  Αυτή τη στιγμή «λειτουργούν» οι μισές από τις δημόσιες εργαστηριακές δομές  αλλά και αυτές που λειτουργούν, τους λείπουν τα στοιχειώδη με συνέπεια ούτε μία εξέταση αίματος να μη μπορούν να κάνουν.   Τα μέτρα για τους ανασφάλιστους είναι δώρον άδωρον,  αφού στην πραγματικότητα «ναι μεν γίνεται η εξέταση αλλά ούτε μία ακτινογραφία δε μπορούν να βγάλουν».  Οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται από τα πολυιατρεία είναι κυρίως μετανάστες  ( 95%)  και οι υπόλοιποι πολύ φτωχοί άνθρωποι. Έχει συμβεί είπε χαρακτηριστικά ο κος Ψυχάρης,   να σε ρωτούν πόσο έχει το φάρμακο που πρέπει να πάρουν και όταν τους λες π.χ. 3 ευρώ σου απαντούν «άστο βρε γιατρέ δε μπορώ» .

Επιπλέον υπάρχουν πολυιατρεία τα οποία δεν έχουν υπηρεσίες καθαριότητας, όπως το κεντρικό του Πειραιά, στο οποίο μάλιστα οι ίδιοι οι γιατροί με ρεφενέ, προσλαμβάνουν μία καθαρίστρια, αφού έχει λήξει η σύμβαση του συνεργείου εδώ και ενάμιση μήνα. 

Από την άλλη οι επαφές των εκπροσώπων της Ομοσπανδίας με την ηγεσία του υπουργείου είναι απογοητευτική. Ένας συνδιασμός διγλωσσίας αναποφασιστικότητας και ασχετοσύνης όπως είπε στο Healthview ο κος Αποστολόπουλος.

Σχετικά με το  σχεδιασμό της νέας ΠΦΥ,  ο κος Ψυχάρης,  θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πισογύρισμα στη δεκαετία του ’40 και του ’50. «Μια κακή αντιγραφή του συστήματος της Αγγλίας, που σχεδιάστηκε μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, στηρίζεται στους γενικούς γιατρούς και που σήμερα, στην εποχή της εξειδίκευσης, θεωρείται ξεπερασμένο. Φανταστείτε στην εποχή μας και με τόσους εξειδικευμένους γιατρούς που έχουμε στη χώρα, να πηγαίνεις στο κέντρο της Αθήνας στο γιατρό της γειτονιάς, για να σου βάλει το πόδι στο νάρθηκα είπε ο κος Ψυχάρης.