Αυξημένες αποδοχές «υπόσχονται» οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στο ΕΣΥ

26-12-2016

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις αιτιάσεις για εκμετάλλευση των εργαζομένων οι οποίοι συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στην καθαριότητα του ΕΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, όσοι συνάπτουν ατομικές συμβάσεις λαμβάνουν τον μισθό που θα ελάμβανε ένας νεοπροσλαμβανόμενος στον τομέα της καθαριότητας.

«Φυσικά όπως και σε όλο το Δημόσιο δεν υπάρχει 13ος και 14ος μισθός, αλλά υπάρχουν μία σειρά εργασιακών και κοινωνικών επιδομάτων, που είτε δεν δίνονται είτε δεν προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα«, σημειώνει το υπουργείο Υγείας.

Όπως υποστηρίζει ότι «μόνη διαφορά μίας ατομικής σύμβασης εργασίας και μίας ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου είναι η αποζημίωση εγκυμοσύνης» και  αυτό επειδή το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν αναγνωρίζει το σχετικό δικαίωμα. «Γι’ αυτό, βρισκόμαστε σε επαφή προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος», σημειώνει.

Παραθέτει δε στοιχεία σύγκρισης των μισθών που λαμβάνει ένα υπάλληλος στον εργολάβο και ένα υπάλληλος με ατομική σύμβαση. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου με ατομική σύμβαση. Ενδεικτικά, για καθαρίστρια με ένα τέκνο, η οποία εργάζεται 8ωρο – 5ήμερο σε  νοσοκομείο, το ετήσιο καθαρό ποσό ανέρχεται σε 9.431,48 ευρώ έναντι 6.535,32 ευρώ στον εργολάβο.

 

Τονίζει επίσης ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφού οι περισσότερες συμβάσεις αφορούν τουλάχιστον 6ωρη καθημερινή εργασία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ένταξη στα Βαρέα σημαίνει και λιγότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους.

 

Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και προσθέτει ότι «εξαλείφονται διαρκή φαινόμενα κλοπής αναλώσιμων υλικών, παράλληλης εργασίας σε άλλους χώρους εργαζομένων δηλωμένων στα νοσοκομεία, μη απόδοση Φ.Π.Α. και εισφορών από τους εργολάβους, στημένοι διαγωνισμοί κλπ. ».