“Brain training” κρατηθείτε σε φόρμα διανοητικά σε κάθε ηλικία!

26-12-2016

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την καλή σωματική τους κατάσταση, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι και το μυαλό χρειάζεται εξάσκηση και εκγύμναση όπως και το σώμα. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να γυμνάζουμε το μυαλό μας τόσο συχνά και συστηματικά, όπως ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε με τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και τους κοιλιακούς μας.

Ας σκεφθούμε λοιπόν ότι το μυαλό μας είναι ένας μυς. Για να βελτιώσουμε τις ικανότητες του μυαλού μας δεν αρκεί να κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις ξανά και ξανά όπως ακριβώς το να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ασκήσεις, κάποια στιγμή παύει να είναι ωφέλιμο για το σώμα. Είναι περιττό να λύνουμε συνέχεια σταυρόλεξα και να παίζουμε Sudoku. Θα πρέπει από τη στιγμή που το μυαλό μας συνηθίζει μια μορφή άσκησης να προχωράμε στην επόμενη ανεβαίνοντας επίπεδο δυσκολίας, όπως ακριβώς κάνουμε όταν γυμνάζουμε το σώμα μας.

Αυτό στηρίζεται στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου που καθορίζει την ικανότητα που έχει ο καθένας να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας όταν κάνεις “brain training” εξασκείς το μυαλό σου να ανταποκρίνεται σε όλο και πιο δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις.

Η επιστήμη πίσω  από τις ασκήσεις ευφυΐας
Οι επιστήμονες πριν από μερικά χρόνια θεωρούσαν ότι ήταν να έχει γίνει στο μυαλό μας έχει γίνει μέχρι τη στιγμή που ο καθένας φτάνει στην ενηλικίωση. Από εκεί και πέρα  δε θεωρούσαν ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βελτιώσουμε ή και να συντηρήσουμε τις νοητικές μας ικανότητες. Τώρα όμως, οι σπουδές στη νευροπλαστικότητα αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να ενσωματώνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα χρόνο για εξάσκηση του μυαλού τους.

Πολλές εταιρείες διαδικτυακών παιχνιδιών έχουν στη γκάμα των προϊόντων τους παιχνίδια που αφορούν την άσκηση του εγκεφάλου. Η Lumosity μία εταιρεία με έδρα το San Francisco έχει προσλάβει μία ομάδα νευροεπιστημόνων από το Stanford και το Berkeley University που εργάζονται πάνω σε παιχνίδια μνήμης και νοητικής εξάσκησης.

Αντιλαμβανόμενοι ότι το μυαλό χρειάζεται συνεχώς νέες προκλήσεις και πιο εξελιγμένα προγράμματα, οι επιστήμονες της Lumosity μαζί με έμπειρους σχεδιαστές παιχνιδιών έχουν δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που μπορεί να μετράει, να παρακολουθεί και να αναπροσαρμόζει το συντελεστή δυσκολίας προκειμένου να δίνει συνεχώς νέες προκλήσεις στο μυαλό.

Πολλά υποσχόμενες οι μελέτες στα αποτελέσματα των παιχνιδιών εξάσκησης ευφυΐας
Σε μια μελέτη που έκανε στις αρχές του 2013 το Stanford  University σε μια ομάδα 21 πρώην ασθενών με καρκίνο του στήθους, αποδείχθηκε ότι αυτοί που είχαν ολοκληρώσει ένα κύκλο εξάσκησης του μυαλού με παιχνίδια νοητικής ευελιξίας και ενδυνάμωσης της μνήμης βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους στις ειδικές μετρήσεις ευφυΐας, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν «προπονηθεί».

Η εξάσκηση του μυαλού αφορά την πραγματική ζωή
Ο στόχος των ασκήσεων ευφυΐας δεν είναι τα υψηλά σκορ στα παιχνίδια αλλά να βελτιώσουμε αυτές τις επιδεξιότητες που απαιτούνται για τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Οι επιστήμονες που δημιουργούν και σχεδιάζουν αυτά τα brain games θέλουν να μεταφέρουν τα οφέλη που έχουν στη νοητικές μας ικανότητες στην πραγματική ζωή.

Εάν έχουμε κάνει εξάσκηση της μνήμης μας μέσα από τέτοια παιχνίδια, έχουμε καλύτερη μνήμη και στην καθημερινή μας ζωή. Μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα στο αντικείμενο της δουλειάς μας και να παίρνει γρηγορότερα στροφές το μυαλό μας όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Όταν έχουμε μάθει να αυτοσυγκεντρωνόμαστε και να μη διασπάται η προσοχή μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα ένα κρίσιμο επαγγελματικό meeting. Τέλος, καλύτερη μνήμη σημαίνει και πιο δυνατές σχέσεις με τους κοντινούς μας ανθρώπους, την οικογένεια και τους συνεργάτες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι ευφυΐας – brain games εδώ.

Πηγή: Fitnea