Το Brexit στέλνει τον EMA στην ηπειρωτική Ευρώπη. Διεκδικεί η Ελλάδα!

12-04-2017

Σύσκεψη χθες το βράδυ στο Υπουργείο εξωτερικών – σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview – για το φάκελο υποψηφιότητας. Τεράστια επιτυχία με σημαντικό συμβολικό και οικονομικό αντίκτυπο η πιθανή μετακόμιση στην Ελλάδα. 11 χώρες διεκδικούν. Μέχρι τέλος του 2017 η απόφαση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicine Agency – ΕΜΑ) θα μετακομίσει το 2018 από το Λονδίνο σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, λόγω της απόσχισης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη η Ελλάδα σηκώνει τη σημαία της υποψηφιότητας.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής.: Τον Μάιο θα κατατεθούν οι φάκελοι υποψηφιότητας των ενδιαφερομένων χωρών, θα γίνει προεπιλογή πέντε χωρών, οι προτάσεις των οποίων θα μελετηθούν από το Σεπτέμβριο για να αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Το εγχείρημα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο καθόσον πέρα από τις τεχνικές απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, η χώρα μας δεν παίζει μόνη της, καθώς ήδη 11 άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Κροατία, ακόμα και η Κύπρος και η Μάλτα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthview χθες βράδυ – Μεγάλη Τρίτη –  συζητήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, η στρατηγική για τη διεκδίκηση της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και της αγοράς του φαρμάκου. Από την πλευρά της πολιτείας, ήταν ο οικοδεσπότης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΕΟΦ, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ενώ από τη φαρμακοβιομηχανία έδωσαν το παρόν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης. Η  ΠΕΦ εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, με τον Θεόδωρο Τρύφων, και Αντιπροέδρου με τον Δημήτρη Δέμο, αλλά και της Γενικής Διευθύντριας Φαίης Κοσμοπούλου.

Όλη η προσπάθεια προχωρά με τις ευλογίες του Μαξίμου, καθόσον πιθανή μεταφορά της έδρας του ΕΜΑ στην Ελλάδα, θα αποτελέσει ισχυρή συμβολική κίνηση, θα προσφέρει κύρος στη χώρα  και θα προσπορίσει πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την πιθανή μετακόμιση του EMA στην Ελλάδα θα είναι τεράστιος. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στον ΕΜΑ περίπου 1000 άτομα, τα οποία θα πρέπει να μετακομίσουν μαζί με τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα με το δεδομένο ότι γίνονται πάνω από 500 συνεδριάσεις το χρόνο (565 είχαν γίνει το 2016), με τη συμμετοχή στελεχών φαρμακευτικών εταιριών, φορείς κ.α. υπολογίζεται ότι  θα γίνονται περί τις 65.000 διανυκτερεύσεις, που μαζί με την αντίστοιχη κατανάλωση επί ελληνικού εδάφους θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση στην οικονομία της χώρας.

Το ανακατασκευασμένο κτίριο «Κεράνη», στα όρια Ρέντη-Πειραιά έχει προκριθεί ως υποψήφιος τόπος φιλοξενίας του ΕΜΑ από την κυβέρνηση, καθόσον οι προδιαγραφές μιλούν για κτίριο άνω των 20.000 τετ. μέτρων και το κτίριο τις υπερκαλύπτει (συνολικό εμβαδόν 42.300 τ.μ.)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος έχει την ευθύνη για τις εγκρίσεις κυκλοφορίας των φαρμάκων. Βρίσκεται στο Λονδίνο και λειτουργεί από το 1995. Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για την επιστημονική αξιολόγηση, εποπτεία και παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων (ανθρώπινων και κτηνιατρικών) που αναπτύχθηκε από φαρμακευτικές εταιρείες για χρήση στην ΕΕ.