ΧΑΪΝΤΣ ΚΟΝΡΑΤ

Heinz Fraenkel-Conrat
09-04-2021

Ο Χάιντς Φρένκελ – Κόνρατ (29 Ιουλίου 1910 – 10 Απριλίου 1999) ήταν βιοχημικός, διάσημος για την έρευνά του πάνω στους ιούς.

Ήταν γιος της Lili Conrat και του καθηγητή Ludwig Fraenkel, διευθυντή της Γυναικείας Κλινικής του Πανεπιστημίου του Breslau, Γερμανία. Ο πατέρας του, Ludwig Fraenkel, ήταν ένας εξέχων γυναικολόγος και ιατρός ερευνητής που δημοσίευσε σχετικά με την ενδοκρινική λειτουργία, την κοινωνική γυναικολογία και τη σεξολογία κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και ήταν ένας από τους λεγεώνες των επιστημόνων που απολύθηκαν συνοπτικά από τις θέσεις τους από τους Ναζί.

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου το 1933. Λόγω της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία έφυγε για τη Σκωτία το 1933 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1936). Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε πολιτογραφημένος πολίτης το 1941. Στη δεκαετία του 1940 ο Fraenkel-Conrat επισκέφτηκε την αδερφή και τον κουνιάδο του, βιοχημικό Karl Slotta, πρωτοπόρο στη μελέτη της προγεστερόνης, της οιστριόλης και ιατρική χρήση του δηλητηρίου, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής του Χημικού Ινστιτούτου του Ινστιτούτου Μπουταντάν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από το 1935 έως το 1948. Ο Φράνκελ-Κονράτ παρέμεινε για ένα χρόνο βιοχημικής έρευνας στο Ινστιτούτο Μπουταντάν. Εργάστηκε σε πολλά ινστιτούτα πριν ενταχθεί στη σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ το 1952, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Η πιο σημαντική έρευνά του αφορούσε τον ιό του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και τον ιό holmes ribgrass (HRV). Ανακάλυψε ότι ο γενετικός έλεγχος της αναπαραγωγής του ιού ήταν το RNA και ότι μεταφέρεται στον πυρηνικό πυρήνα κάθε ιού. Το 1955 μαζί με τον βιοφυσικό Robley Williams έδειξαν ότι ένας λειτουργικός ιός θα μπορούσε να δημιουργηθεί από καθαρισμένο RNA και μια πρωτεϊνική επικάλυψη. Το 1960 ανακοίνωσε την πλήρη αλληλούχιση των 158 αμινοξέων του ιού.