Χαλάρωση μέτρων: Σε μερική κανονικότητα σε εστίαση και διασκέδαση – Τι αλλάζει από σήμερα

Θεσσαλονίκη
31-01-2022

Σε μερική κανονικότητα επιστρέφουν σήμερα εστίαση και διασκέδαση μετά την απόφαση ειδικών και κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του Covid-19. Έτσι, από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 7/2, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο.

Αντίθετα, παραμένουν οι περιορισμοί για όρθιους στη διασκέδαση και καθήμενων πελατών, με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου. Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Επιπρόσθετα, παραμένει και το μέτρο αναφορικά με την πληρότητα των γηπέδων (στο 10% της χωρητικότητας).

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την προηγούμενη.

Το ΦΕΚ με τα μέτρα

Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το Σάββατο και πώς αναφέρει η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες γίνεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

– πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

– πιστοποιητικού νόσησης,

– βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Εξαιρούνται κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Νέα χαλάρωση σε 15-20 μέρες

Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοιγια την πορεία της πανδημίας και εκετιμούν νέα χαλάρωση των μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκα Μαγιορκίνη. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες πιθανότατα να δούμε κάποια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Διευκρίνισε πάντως πως τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν. «Θεωρώ ότι στις 15-20 μέρες ότι θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων, ωστόσο το πως θα το χειριστεί η επιτροπή δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων. Η πρόβλεψη είναι θετική για να δούμε αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε.