Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Στο τραπέζι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις – Πότε θα καταργηθούν οι περιορισμοί

plevris
07-02-2022

Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα τεθεί το θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα που ξεκινούν στο τέλος Φεβρουαρίου. Στην ατζέντα της Επιτροπής αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Σημειώνοντας ωστόσο ότι προκαλούν ανησυχία οι μεγάλες συγκεντρώσεις. Ο υπουργός τόνισε πάντως πως βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Για τους 300.000 πολίτες που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες και δεν έχoυν κάνει τρίτη δόση σημείωσε ότι στερούνται προνόμια εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Και επίσης θα χρειάζεται να κάνουν rapid test για την προσέλευση στην εργασία.

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υπουργό είπε ότι όσοι διαθέτουν ενεργό πιιστοποιητικό μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ. Υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Καθώς επίσης και από τις 33 χώρες εκτός Ένωσης που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να υπάρξει απόφαση. Είτε αν θα ανανεωθεί η αναστολή τους είτε αν ο εμβολιασμός τους πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός. Στη δεύτερη περίπτωση, όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μείνουν εκτός ΕΣΎ.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία. Οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει χρήση της μάσκας για όλους. Ωστόσο οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό. Αντίθετα θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα τεστ που θα γίνονται καθημερινά – θα μειωθούν – καθώς και στις ανακοινώσεις των κρουσμάτων. Θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα. Σημειώνεται πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά στα σχολεία.