ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΣΜΙΘ

Hamilton O. Smith
22-08-2021

Ο Χάμιλτον Σμιθ (23 Αυγούστου 1931 – ) είναι Αμερικανός μικροβιολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ. Επαλήθευσε την ανακάλυψη των ενζύμων περιορισμού, τα οποία τεμαχίζουν μόρια DNA σε σημεία όπου εμφανίζεται μια συγκεκριμένη αλληλουχία νουκλεοτιδίων. Χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο περιορισμού που λήφθηκε από βακτήριο, το 1970, ο Σμιθ έδειξε ότι το ένζυμο περιορισμού (restriction enzyme) κόβει το μόριο DNA στη μέση μιας συμμετρικής αλληλουχίας νουκλεοτιδίων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των ενζύμων περιορισμού και την εφαρμογή τους σε προβλήματα μοριακής γενετικής.

Το 1970, ο Σμιθ και ο Kent W. Wilcox είχαν ανακαλύψει το πρώτο ένζυμο περιορισμού τύπου II, που τώρα ονομάζεται HindII. Ο Smith συνέχισε να ανακαλύπτει μεθυλάσες DNA που αποτελούν το άλλο μισό των συστημάτων περιορισμού και τροποποίησης του βακτηριακού ξενιστή, όπως υπέθεσε ο Werner Arber της Ελβετίας.

Αργότερα έγινε ηγετική φυσιογνωμία στον εκκολαπτόμενο τομέα της γονιδιωματικής, όταν το 1995 μαζί με μια ομάδα στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Έρευνας ανέλυσαν την αλληλουχία του πρώτου βακτηριακού γονιδιώματος, αυτό του Haemophilus influenzae. Ο H. influenza ήταν ο ίδιος οργανισμός στον οποίο ο Σμιθ είχε ανακαλύψει περιοριστικά ένζυμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια έπαιξε βασικό ρόλο στην αλληλούχιση πολλών από τα πρώιμα γονιδιώματα στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Έρευνας και στη συναρμολόγηση του ανθρώπινου γονιδιώματος στο Celera Genomics, στο οποίο εντάχθηκε όταν ιδρύθηκε το 1998.

Πιο πρόσφατα, έχει διευθύνει μια ομάδα στο Ινστιτούτο J. Craig Venter που εργάζεται για τη δημιουργία ενός μερικώς συνθετικού βακτηρίου, του εργαστηρίου Mycoplasma. Το 2003 η ίδια ομάδα συγκέντρωσε συνθετικά το γονιδίωμα ενός ιού, του βακτηριοφάγου Phi X 174. Επί του παρόντος, ο Σμιθ είναι επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας Synthetic Genomics, η οποία ιδρύθηκε το 2005 από τον Craig Venter για να συνεχίσει αυτό το έργο. Επί του παρόντος, η Synthetic Genomics εργάζεται για την παραγωγή βιοκαυσίμων σε βιομηχανική κλίμακα χρησιμοποιώντας ανασυνδυασμένα φύκια και άλλους μικροοργανισμούς.