ΧΑΝΣ ΑΝΤΟΛΦ ΚΡΕΜΠΣ

Hans Adolf Krebs
24-08-2021

Ο σερ Χανς Άντολφ Κρεμπς (25 Αυγούστου 1900 – 22 Νοεμβρίου 1981) ήταν Γερμανοβρετανός γιατρός και βιοχημικός. Υπήρξε ο πρωτοπόρος επιστήμονας στη μελέτη της κυτταρικής αναπνοής, του μονοπατιού που ευθύνεται για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Εϊναι γνωστός για την ανακάλυψη του κύκλου της ουρίας και του κύκλου του κιτρικού οξέος, ο οποίος και ονομάστηκε «κύκλος του Κρεμπς» προς τιμή του. Για την ανακάλυψη του τελευταίου τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1953.

O Κρεμπς γεννήθηκε το 1900 στο Χίλντεσχαϊμ της Γερμανίας και γονείς του ήταν η Άλμα Κρεμπς (το γένος Ντάβιντσον) και ο Γκέοργκ Κρεμπς, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. Αποφασίζοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν τον Δεκέμβριο του 1918 για να σπουδάσει ιατρική. Το 1919 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Το 1923 δημοσίευσε το πρώτο του άρθρο σχετικά με τις τεχνικές χρώσης των κυττάρων, μια μελέτη την οποία ξεκίνησε το 1920 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μόλεντορφ. Κατά την κλινική του άσκηση έτσι ώστε να αποκτήσει την άδεια γιατρού, αποφάσισε να ασχοληθεί οριστικά με την έρευνα. Το 1924 εκπαιδεύθηκε στο τμήμα χημείας του παθολογικού ινστιτούτου του νοσοκομείου Τσαριτέ στο Βερολίνο, στον τομέα της βιοχημείας. Απέκτησε τον τίτλο του γιατρού το 1925 από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.