Χάος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας από κακόβουλο λογισμικό

12-05-2017

Χάος έχει προκληθεί στη Μεγάλη Βρετανία από κυβερνοεπίθεση με ιό τύπου «Ransomware» κατά του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μαίη δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μέρος μια γενικότερης επίθεσης που έπληξε δημόσιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Κάποια νοσοκομεία αλλά και για γιατροί δε μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των ασθενών τους ένα δεν κατέβαλλαν 230 λίρες σε bitcoin. Σύμφωνα με το BBC περισσότερες από 25 δομές του Αγγλικού Δημόσιου Οργανισμού Υγείας έχει προσβληθεί από τον ιό «Ransomware» (σ.σ.: ο οποίος συνήθως κρυπτογραφεί αρχεία των υπολογιστών που προσβάλει).  Ωστόσο, σύμφωνα με  επίσημη ανακοίνωση του NHS πιστεύεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών, δεν έχουν καταστραφεί από τον ιό.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι το Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας του Κυβερνοχώρου συνεργάζεται στενά με το NHS, προκειμένου να υποστηρίξουν όλες τις δημόσιες δομές που έχουν πληγεί και να προστατέψουν τους ασθενείς.

Επείγοντα περιστατικά λόγω της παράλυσης του συστήματος που προκάλεσε η επίθεση εκτρέπονταν για να αντιμετωπισθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το NHS η επίθεση αυτή είχε ως στόχο και άλλους Οργανισμούς. Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων, ούτε πρόκειται για διαρροή τους».

Η Telefonica η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνίας ήταν και αυτή στόχος της επίθεσης. Παρότι επλήγησαν εκατοντάδες υπολογιστές της εταιρείας, δεν επηρεάστηκαν υπηρεσίες και οι πελάτες της όπως αναφέρει η εταιρεία.