ΧΑΠ: Οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο με κρίσεις τις ημέρες των γιορτών

νοσοκόμα βάζει μάσκξα οξυγόνου σε ασθνή με αναπνευστικά προβλήματα
13-12-2019

Οι ασθενείς με ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν αναπνευστικές κρίσεις την ημέρα των γιορτών. Αυτό δείχνει νέα έρευνα της Καναδικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (CLA). Όπως τονίζουν οι Καναδοί επιστήμονες, οι εξάρσεις της ΧΑΠ αλλά και του άσθματος είναι συχνότερες τον χειμώνα και ειδικά τις ημέρες των εορτών.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Respiratory Journal, είχε δείξει ότι τα περιστατικά των κρίσεων ΧΑΠ την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν περισσότερα απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χειμώνα. Ο μέγιστος αριθμός παρατηρήθηκε τις μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή. Οι διακομιδές στα νοσοκομεία εξαιτίας της ΧΑΠ, όμως, ήταν περισσότερες την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, και οι ερευνητές από τον βρετανικό οργανισμό Asthma UK, δημοσίευσαν το 2018 τα ευρήματα έρευνας σε 1.000 ενήλικες πάσχοντες από άσθμα. Όπως διαπίστωσαν, 1στους 14 είχε εκδηλώσει κρίση άσθματος είτε σε επαγγελματικό χριστουγεννιάτικο πάρτι. Είτε την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

Γιατί οι κρίσεις του ΧΑΠ αυξάνονται τον χειμώνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Καναδικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι πολλές οι πιθανές αιτίες για τις εξάρσεις των πνευμονοπαθειών στη διάρκεια των γιορτών. Όπως εξηγούν, ο συγχρωτισμός με συγγενείς και φίλους κατά τα εορταστικά τραπέζια και πάρτι διευκολύνει την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις) και η γρίπη. Από τους σχεδόν 200 ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, οι ρινοϊοί έχουν συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με μία έξαρση άσθματος ή ΧΑΠ. Ενώ, έξαρση των πνευμονοπαθειών μπορεί να προκαλέσει και η έκθεση στα αρωματικά κεριά, αλλά και στα σπόρια της μούχλας που συχνά καλύπτουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα σπόρια της μούχλας αναπτύσσονται εκ φύσεως στα δέντρα. Πολλαπλασιάζονται όμως ραγδαία στις υψηλές θερμοκρασίες του σπιτιού, επιδεινώνοντας την πνευμονική λειτουργία. Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο είναι 800 ανά κυβικό μέτρο, φτάνουν τα 5.000 σπόρια ανά κυβικό μέτρο δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του δέντρου μέσα στο σπίτι. Τα τόσο υψηλά επίπεδα συσχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα και με αυξημένα συμπτώματα και νοσηλείες για κρίσεις άσθματος. Ειδικά των ατόμων που έχουν αλλεργία στη μούχλα.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και τα ψεύτικα δέντρα. Αν δεν είναι καλά συσκευασμένα στην αποθήκη, μπορεί να γεμίσουν σκόνη και μούχλα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα στολίδια του δέντρου και τα άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Όλη αυτή η σκόνη και τα σπόρια της μούχλας θα διασκορπιστούν στον αέρα, μόλις αρχίσουμε να ανοίγουμε τις συσκευασίες.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στις παροξύνσεις της ΧΑΠ και του άσθματος είναι:

  • το στρες των ημερών
  • τα ταξίδια
  • η κούραση από τις προετοιμασίες του ρεβεγιόν ή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
  • η ανθυγιεινή διατροφή, ακόμα και
  • ο κρύος αέρας

Προστατέψτε την πνευμονική σας λειτουργία

Οι ασθενείς σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Επίσης να φροντίζουν να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές με άτομα που έχουν γρίπη ή κρυολόγημα.

Εάν πρόκειται να ταξιδέψουν, πρέπει να προμηθευτούν έξτρα ποσότητες των φαρμάκων τους. Κατά τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις πρέπει να βεβαιώνονται ότι κανείς δεν θα καπνίζει.

Εάν έχουν αλλεργία στα σπόρια της μούχλας ή στη γύρη, καλό είναι να πλύνουν με το σωλήνα του κήπου το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Να το αφήσουν σε ένα κλειστό χώρο (π.χ. στο γκαράζ) να στεγνώσει πριν το βάλουν μέσα στο σπίτι. Ειδάλλως να ζητήσουν από μη αλλεργικό άτομο της οικογένειάς τους να το τινάξει όσο πιο καλά μπορεί, πριν το βάλει μέσα στο σπίτι.

Αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ψεύτικο, καλό είναι να καθαριστεί πρώτα με νωπό πανί πριν το βάλουν στο σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα στολίδια που έχουν μείνει εκτεθειμένα στη σκόνη και στη μούχλα (π.χ. στην αποθήκη). Όταν τελειώσουν οι γιορτές, τα χριστουγεννιάτικα είδη πρέπει να τοποθετηθούν σε καλά κλεισμένες πλαστικές σακούλες και κουτιά για να προστατευθούν από τη σκόνη έως την επόμενη χρονιά.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν τα αρωματικά προϊόντα (π.χ. κεριά, ποτ πουρί) και τον καπνό από το τζάκι ή τη σόμπα που καίει ξύλα, κάρβουνα, πέλετ κ.λπ.

Επίσης, αν τα συμπτώματα της πνευμονοπάθειας προκαλούνται από τον ψυχρό αέρα, οι ασθενείς πρέπει να κυκλοφορούν στους υπαίθριους χώρους με ένα κασκόλ τυλιγμένο γύρω από τη μύτη και το στόμα τους, ώστε να θερμαίνεται ο αέρας πριν τον εισπνεύσουν. Πρέπει επίσης να αναπνέουν από τη μύτη και όχι από το στόμα, ώστε να προλαβαίνει να θερμανθεί κι άλλο ο αέρας πριν φθάσει στους πνεύμονές τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΧΑΠ: Γιατί χάνω βάρος; Πως να το αντιμετωπίσω;