ΧΑΡΑΛΝΤ ΖΙΡ ΧΑΟΥΣΕΝ

Harald zur Hausen
05-10-2021

Ο Χάραλντ ζιρ Χάουσεν (11 Μαρτίου 1936 – ) είναι Γερμανός ιολόγος και ομότιμος καθηγητής. Έχει κάνει έρευνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ανακάλυψε τον ρόλο των ιών των θηλωμάτων στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2008.

Το πεδίο έρευνας του είναι η μελέτη των ογκοϊών. Το 1976, υπέθεσε ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια, μαζί με τους συνεργάτες του, εντόπισε τους HPV16 και HPV18 σε καρκίνους του τραχήλου της μήτρας το 1983–84. Αυτή η έρευνα κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη του εμβολίου HPV, το πρώτο σκεύασμα του οποίου κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 2006.

Επίσης, του αποδίδεται η ανακάλυψη του ιού που προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (HPV 6) και ενός λεμφοτροπικού πολυομαϊκού ιού πιθήκου που είναι στενός συγγενής με έναν πρόσφατα ανακάλυψε τον πολυωμαϊκό ιό των ανθρώπινων κυττάρων Merkel, καθώς και τεχνικές για την απαθανάτιση κυττάρων με τον ιό Epstein-Barr και την πρόκληση αναπαραγωγής του ιού χρησιμοποιώντας εστέρες φορβόλης. Η εργασία του για τους ιούς των θηλωμάτων και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δέχτηκε μεγάλη επιστημονική κριτική όταν πρωτοδημοσιεύτηκε αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για έρευνα για άλλους ιούς θηλώματος υψηλού κινδύνου.