“Χαράτσι” non stop

26-12-2016

 Νέο «5ευρω», καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη η οποία ισχύει ωστόσο από τις 14 Ιανουαρίου 2015, παρέχει τη δυνατότητα στους παρόχους να εισπράττουν από τους ασφαλισμένους επιπλέον χρήματα – εκτός της θεσμοθετημένης συμμετοχής τους  – ,όταν πρόκειται για εξετάσεις υψηλής  …καινοτομίας!

 Αρχικά προβλεπόταν (απόφαση – Αύγουστος 2014) ότι «δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους». Ωστόσο, με την απόφαση του Ιανουαρίου, προστίθεται μετά τη λέξη καινοτομία η φράση, «όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες». 

 Δηλαδή «βαφτίζονται» ως καινοτόμες απλές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία! Την σχετική απόφαση, αξιοποιούν ήδη μεγάλα διαγνωστικά κέντρα τα οποία ζητούν 5 ευρώ για την ψηφιακή γνωμάτευση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος για μια ακτινογραφία μηριαίου, με κόστος εξέτασης 4,05 ευρώ από τα οποία 0,61 ευρώ είναι η συμμετοχή, στο ταμείο του διαγνωστικού κέντρου πλήρωσε 5,61 ευρώ! Τα 5 ευρώ αφορούσαν στην …ψηφιακή γνωμάτευση. 

 Σημειώνεται ότι το κόστος του cd που δίνεται στον ασφαλισμένο κυμαίνεται από 0,16 έως 0,50 ευρώ ανά τεμάχιο ανάλογα με την ποσότητα που κάποιος αγοράζει.