ΧΑΡΒΕΪ ΑΛΤΕΡ

Harvey J. Alter
11-09-2021

Ο Χάρβεϊ Τζέιμς Άλτερ (12 Σεπτεμβρίου 1935 – ) είναι Αμερικανός ιατρικός ερευνητής, ιολόγος, γιατρός και νομπελίστας, γνωστός για το έργο του που οδήγησε στην ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C. Ο Άλτερ είναι ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του Τμήματος Ιατρικής των Μεταγγίσεων στο Κλινικό Κέντρο Ουόρεν Γκραντ Μάργκιουσον στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Βηθεσδά της Μέριλαντ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εκείνος και η ερευνητική του ομάδα απέδειξαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατίτιδας μετά την μετάγγιση δεν οφείλονταν σε ιούς της ηπατίτιδας Α ή της ηπατίτιδας Β.

Εργαζόμενοι ανεξάρτητα, ο Άλτερ και ο Έντουαρντ Τέιμπορ (επιστήμονας στο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) απέδειξε ότι μέσω μελετών μετάδοσης σε χιμπατζήδες είχε βρεθεί μια νέα μορφή ηπατίτιδας. Αρχικά ονομάστηκε μη-Α, μη-Β ηπατίτιδα και πιστευόταν ότι μάλλον μεταδίδεται από ιό. Το έργο τους οδήγησε στην ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C το 1988… επίτευγμα για το οποίο μοιράστηκε Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2020, μαζί με τον Μάικλ Χάφτον και Τσαρλς Μ. Ράις.

Ο Άλτερ έχει αναγνωριστεί για την έρευνα του που οδήγησε στην ανακάλυψη του ιού που προκαλεί την ηπατίτιδα C. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών… το υψηλότερο βραβείο που αποδίδεται σε πολίτες από την αμερικανική κυβέρνηση για υπηρεσίες στην δημόσια υγεία. Το 2000 παρέλαβε το Βραβείο Άλμπερτ Λάσκερ για την Κλινική Ιατρική Έρευνα.