ΧΕΝΡΙ ΜΑΡΕΪ

Henry Murray
22-06-2021

Ο Χένρι Μάρεϊ (13 Μαΐου 1893 – 23 Ιουνίου 1988) ήταν Αμερικανός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου από το 1959 έως το 1962 διεξήγαγε μια σειρά ψυχολογικά επιζήμιων και σκόπιμα καταχρηστικών πειραμάτων σε προπτυχιακούς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, ένας από τους οποίους ήταν ο Ted Kaczynski, αργότερα γνωστός ως Unabomber.

Έχει προταθεί ότι η δουλειά του Μάρεϊ με τον Kaczynski βοήθησε στην εδραίωση των προσωπικών πεποιθήσεων και των κοσμοθεωριών που κορυφώθηκαν με τις μετέπειτα ενέργειες του Kaczynski ως Unabomber. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχολογικής Κλινικής του Χάρβαρντ στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών μετά το 1930. Ο Μάρεϊ ανέπτυξε μια θεωρία προσωπικότητας που ονομάζεται προσωπολογία, βασισμένη στην «ανάγκη» και στον «τύπο». Ο Μάρεϊ ήταν επίσης συν-προγραμματιστής, με την Christiana Morgan, του Thematic Apperception Test (TAT), το οποίο ανέφερε ως «το δεύτερο best-seller που δημοσίευσε ποτέ το Harvard, δεύτερο μόνο μετά το Harvard Handbook of Music».

Από τα τέλη του 1959 έως τις αρχές του 1962, ο Μάρεϊ ήταν υπεύθυνος για πειράματα στα οποία χρησιμοποίησε είκοσι δύο προπτυχιακούς φοιτητές του Χάρβαρντ ως υποκείμενα έρευνας. Μεταξύ άλλων στόχων, τα πειράματα προσπάθησαν να μετρήσουν τις αντιδράσεις των ατόμων στο ακραίο στρες. Οι προπτυχιακοί υποβλήθηκαν σε αυτό που ο Μάρεϊ ονόμασε «σκληρές, σαρωτικές και προσωπικά καταχρηστικές» επιθέσεις. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά προσαρμοσμένες επιθέσεις στον εγωισμό, τις αγαπημένες ιδέες και τις πεποιθήσεις τους για να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα άγχους και αγωνίας. Στη συνέχεια, τα άτομα είδαν επανειλημμένα μαγνητοσκοπημένο υλικό των αντιδράσεών τους σε αυτή τη λεκτική κακοποίηση.

Μεταξύ των θεμάτων ήταν ο 17χρονος Ted Kaczynski, ένας μαθηματικός που έγινε γνωστός ως «Unabomber», ένας εγχώριος τρομοκράτης που στόχευε ακαδημαϊκούς και τεχνολόγους για 17 χρόνια. Το βιβλίο του Alston Chase Harvard and the Unabomber: The Education of an American Terrorist συνδέει τις καταχρηστικές εμπειρίες του Kaczynski υπό τον Murray με την μετέπειτα εγκληματική του καριέρα.

Το 1960, ο Timothy Leary ξεκίνησε έρευνα για τα ψυχεδελικά φάρμακα στο Χάρβαρντ, το οποίο λέγεται ότι επέβλεπε ο Μάρεϊ.

Ορισμένες πηγές έχουν προτείνει ότι τα πειράματα του Μάρεϊ ήταν μέρος ή αποζημιώθηκαν από την έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον έλεγχο του νου, γνωστή ως έργο MKUltra.