Χέρια: Πώς να τα φροντίσετε μετά από την γυμναστική

19-07-2022

Είναι πολύ σημαντικό για όσους γυμνάζονται να γνωρίζουν πως πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους μετά την προπόνηση! Τα γυμναστήρια είναι γεμάτα βακτήρια. Αν λοιπόν δεν καθαρίζετε σωστά τα χέρια σας, μπορεί και να αρρωστήσετε.

Πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν στο γυμναστήριο αγγίζουν πολλές επιφάνειες ενώ γυμνάζονται. Αυτό περιλαμβάνει τα ελεύθερα βάρη, τα μηχανήματα, τα χερούλια της πόρτας και πολλά άλλα. Οι περισσότεροι δεν πλένουν ή δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους κάθε φορά που αγγίζουν κάθε επιφάνεια, οπότε υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξαπλωθούν τα μικρόβια.

Γιατί πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από την γυμναστική

Σύμφωνα με το WebMD, το πλύσιμο των χεριών σας αφού πάτε στο γυμναστήριο είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προστατευτείτε από το να αρρωστήσετε. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τα μικρόβια. Αν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, το απολυμαντικό χεριών είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.

Μην ξεχάσετε, επίσης, να απολυμάνετε κάθε εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Το σκούπισμα των στρωμάτων γιόγκα, των ελεύθερων βαρών και των ελλειπτικών μηχανημάτων όχι μόνο βοηθάει να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά για το επόμενο άτομο που θα τα χρησιμοποιήσει, αλλά βοηθάει, επίσης, στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας μέσα στο ίδιο το γυμναστήριο.

Άλλοι τρόποι για να παραμείνετε υγιείς στο γυμναστήριο

Η γυμναστική σε δημόσιο χώρο σας εκθέτει σε πολλά μικρόβια. Ενώ δεν χρειάζεται να μένετε συνέχεια στο σπίτι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η γυμναστική σας κάνει πιο υγιείς και όχι πιο άρρωστους. Εκτός από το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, θα πρέπει να κάνετε ντους το συντομότερο δυνατό μετά τη γυμναστική, σημειώνει το WebMD. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα βακτήρια δεν θα αναπαραχθούν στο κολλώδες, ιδρωμένο δέρμα σας και αποφύγετε να μοιράζεστε μπουκάλια νερού, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα με άλλους, τονίζει η Cleveland Clinic.

Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε, αν είναι δυνατόν, τους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα στο γυμναστήριο, όπως τα αποδυτήρια. Αυτές οι περιοχές αποτελούν εστίες αναπαραγωγής μικροβίων και είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Οι επισκέπτες του γυμναστηρίου συχνά δεν σκέφτονται το γεγονός ότι μοιράζονται έναν χώρο με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άλλους ανθρώπους. Το να χρησιμοποιείτε μάσκα προσώπου ενώ γυμνάζεστε μπορεί, επίσης, να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποφύγετε την εισπνοή μικροβίων κατά την άσκηση.

Το συμπέρασμα είναι ότι η λήψη μερικών επιπλέον προφυλάξεων μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της υγείας σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάτε στο γυμναστήριο, θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας, να απολυμάνετε τον εξοπλισμό και να κάνετε ντους το συντομότερο δυνατό. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άκρα: Τι πρέπει να προσέξεις αν μουδιάζουν συχνά τα χέρια και τα πόδια