ΧΕΡΜΑΝ ΡΟΡΣΑΧ

Hermann Rorschach
01-04-2021

Ο Χέρμαν Ρόρσαχ (8 Νοεμβρίου 1884 – 2 Απριλίου 1922) ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Η εκπαίδευσή του στην τέχνη βοήθησε στην ανάπτυξη ενός συνόλου κηλίδων μελανιού που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά για τη μέτρηση διαφόρων ασυνείδητων τμημάτων της προσωπικότητας του υποκειμένου.

Η μέθοδός του αναφέρεται ως τεστ Rorschach, επαναλήψεις του οποίου συνέχισαν να χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια για να βοηθήσουν στον εντοπισμό προσωπικών, ψυχωτικών και νευρολογικών διαταραχών. Ο Ρόρσαχ συνέχισε να βελτιώνει το τεστ μέχρι τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 37 ετών

Τα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μετά την ιατρική σχολή. Σε ένα ταξίδι στη Ντιζόν, στη Γαλλία, συνάντησε έναν άντρα που του δίδαξε για τη ρωσική κουλτούρα. Διχασμένος από την απόφαση αν θα μείνει στην Ελβετία ή θα μετακομίσει στη Ρωσία, πήρε τελικά δουλειά ως πρώτος βοηθός σε ένα Cantonal Mental Hospital. Ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο, ο Ρόρσαχ ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1912 υπό τον ψυχίατρο Eugen Bleuler, ο οποίος είχε διδάξει τον Carl Jung.

Ο ενθουσιασμός στους διανοητικούς κύκλους για την ψυχανάλυση θύμιζε συνεχώς στον Ρόρσαχ τις κηλίδες μελανιού της παιδικής του ηλικίας. Αναρωτιόταν γιατί διαφορετικοί άνθρωποι έβλεπαν συχνά εντελώς διαφορετικά πράγματα στις ίδιες κηλίδες μελανιού, άρχισε, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής ιατρικής, να δείχνει κηλίδες μελανιού σε μαθητές και να αναλύει τις απαντήσεις τους. Αυτή η διατριβή περιείχε την προέλευση για το πείραμά του με κηλίδες μελανιού.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Ρόρσαχ παρέμενε γοητευμένος από τη ρωσική κουλτούρα. Το 1913, απέκτησε μια ευκαιρία για υποτροφία στη Ρωσία, όπου συνέχισε να μελετά σύγχρονες ψυχιατρικές μεθόδους. Ο Ρόρσαχ πέρασε λίγο χρόνο στο χωριό Kryukovo έξω από τη Μόσχα, και το 1914 επέστρεψε στην Ελβετία για να εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Waldau στη Βέρνη. Το 1915, ο Ρόρσαχ πήρε τη θέση του βοηθού διευθυντή στο περιφερειακό ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Herisau και το 1921 έγραψε το βιβλίο του Psychodiagnostik, το οποίο έμελλε να αποτελέσει τη βάση του τεστ κηλίδων μελανιού.