ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΜΠΟΓΕΡ

Herbert Boyer
09-07-2021

Ο Χέρμπερτ Μπόγερ (10 Ιουλίου 1936 – ) είναι Αμερικανός βιοτεχνολόγος, ερευνητής και επιχειρηματίας στη βιοτεχνολογία. Μαζί με τους Stanley N. Cohen και Paul Berg, ανακάλυψε μια μέθοδο για να εξαναγκάσει τα βακτήρια να παράγουν ξένες πρωτεΐνες, ξεκινώντας έτσι το πεδίο της γενετικής μηχανικής.

Μέχρι το 1969, πραγματοποίησε μελέτες σε μερικά περιοριστικά ένζυμα του βακτηρίου E.coli με ιδιαίτερα χρήσιμες ιδιότητες. Είναι αποδέκτης του Εθνικού Μετάλλου της Επιστήμης το 1990, συναποδέκτης του Βραβείου Lemelson–MIT το 1996 και συνιδρυτής της Genentech. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος της Genentech από το 1976 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1991.

Ο Μπόγερ γεννήθηκε το 1936 στο Derry της Πενσυλβάνια. Έλαβε το πτυχίο του στη βιολογία και τη χημεία από το κολέγιο Saint Vincent στο Latrobe της Πενσυλβάνια το 1958. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τη σύζυγό του Γκρέις. Έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1963 και συμμετείχε ως ακτιβιστής στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Πέρασε τρία χρόνια σε μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστήμιο Yale στα εργαστήρια των καθηγητών Edward Adelberg και Bruce Carlton, στη συνέχεια έγινε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και καθηγητής βιοχημείας από το 1976 έως το 1991, όπου ανακάλυψε ότι γονίδια από βακτήρια θα μπορούσαν να συνδυαστούν με γονίδια από ευκαρυώτες.

Το 1977, το εργαστήριο του Μπόγερ και οι συνεργάτες του, Keiichi Itakura και Arthur Riggs στο City of Hope National Medical Center περιέγραψαν την πρώτη σύνθεση και έκφραση ενός γονιδίου που κωδικοποιεί το πεπτίδιο. Τον Αύγουστο του 1978, παρήγαγε συνθετική ινσουλίνη χρησιμοποιώντας τα νέα του διαγονιδιακά γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, και ακολούθησε το 1979 μια αυξητική ορμόνη.

Το 1976, ο Boyer ίδρυσε την Genentech μαζί με τον κεφαλαιουχικό κεφαλαιουχικό Robert A. Swanson. Η προσέγγιση της Genentech για την πρώτη σύνθεση ινσουλίνης κέρδισε την προσέγγιση του Walter Gilbert στο Biogen που χρησιμοποίησε ολόκληρα γονίδια από φυσικές πηγές. Ο Boyer δημιούργησε το γονίδιο του από τα μεμονωμένα νουκλεοτίδια του.

Το 1990, ο Μπόγερ και η σύζυγός του Grace έδωσαν τη μεγαλύτερη δωρεά (10.000.000 $) που δόθηκε στην Ιατρική Σχολή του Yale από ένα άτομο. Το Boyer Center for Molecular Medicine πήρε το όνομά του από την οικογένεια Boyer το 1991.