Χωματερή φαρμάκων η κρατική φαρμακαποθήκη στο Ρέντη. Τι λέει η έκθεση των επιθεωρητών Υγείας

Φάρμακα
26-12-2016

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «6 μέρες» για τις τριτοκοσμικές συνθήκες  που επικρατούν στο χώρο της κεντρικής φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ στο Ρέντη όπως διαπίστωσαν σε έκθεσή τους οι επιθεωρητές Υγείας οι οποίοι μάλιστα πρότειναν να διεξαχθεί ένορκη διοικητική εξέταση  ακόμη και εις βάρος του πρώην προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά και της πρώην διοίκησης του ΙΚΑ (2009-2011).

Η έκθεση-βόμβα των Επιθεωρητών Υγείας, η οποία απεστάλη στον υπουργό Υγείας, το ΣΔΟΕ και την Εισαγγελία, αποκαλύπτει σημεία και τέρατα .

Στο διώροφο κτίριο έκτασης 200 τ.μ., στο οποίο αποθηκεύονται κρατικά φάρμακα με σκοπό να διατεθούν σε καρκινοπαθείς ή ασφαλισμένους που πάσχουν από ηπατίτιδα, μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ασθένειες, οι Επιθεωρητές Υγείας αντίκρισαν μια αποθήκη που θα ταίριαζε σε τριτοκοσμική χώρα, παρά σε χώρα της Ευρωζώνης. Για τις συνθήκες υγιεινής και τήρησης των κανόνων για τα ευπαθή φάρμακα και το ενδεχόμενο αλλοίωσής τους αναφέρουν επί λέξει στην έκθεσή τους:

«Σε μεγάλη αποθήκη, δίπλα ακριβώς από τον χώρο του φαρμακείου, ευρίσκονται σε ιδιαιτέρως σκονισμένο χώρο, ατάκτως διασκορπισμένα και ανακατεμένα, πολλές δεκάδες κούτες με φάρμακα και υγειονομικό υλικό προς χρήση, μαζί και ληγμένα φάρμακα προοριζόμενα για καταστροφή. (…) Ακόμη, κάποια από τα φάρμακα ήταν τοποθετημένα σε κούτες δίπλα στο κλιμακοστάσιο, καθώς και στον διάδρομο.
Υπήρχαν ανοικτές κούτες με ληγμένο φαρμακευτικό υλικό, αλλά και μη ληγμένο, π.χ., σκονισμένοι οροί σε ανοικτές συσκευασίες. Οι συσκευασίες φαρμάκων ως επί το πλείστον δεν ευρίσκοντο πάνω σε παλέτες, αλλά απευθείας στο δάπεδο. (…)
Ολοι οι χώροι ήταν ακάθαρτοι, με σκόνες και απορρίμματα. Σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις εσωτερικά και εξωτερικά υπήρχαν εκτεταμένες φθορές στα δάπεδα και τις οροφές, με οπές και ανοίγματα, μη διασφαλίζοντας την υγιεινή και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και της ορθής αποθήκευσης των ευπαθών φαρμάκων.
Εντός των ψυκτικών θαλάμων από τα ευπαθή φάρμακα είχαν αφαιρεθεί οι προστατευτικές ισοθερμικές συσκευασίες των φαρμάκων (φελιζόλ) και τα περισσότερα φάρμακα ήταν τοποθετημένα στο δάπεδο και όχι στα ράφια του θαλάμου. Ετσι δυνητικά υπάρχει η πιθανότητα αλλοίωσης των φαρμάκων».

Εκτός από τις άθλιες συνθήκες φύλαξης των φαρμάκων οι επιθεωρητές Υγείας αποτυπώνουν στην έκθεσή τους και διαχειριστικές ατασθαλίες.

Αυτό που διαπιστώνεται στην έκθεση είναι η απόλυτη προχειρότητα, η έλλειψη κάθε είδους μηχανογράφησης εισερχομένων και εξερχομένων φαρμάκων, ενώ πολλά σκευάσματα απορρίπτονται και καταστρέφονται παρότι δεν είναι ακατάλληλα προς χρήση. Μάλιστα, για το τελευταίο, οι Επιθεωρητές επιρρίπτουν ευθύνες ακόμη και σε τοπικές μονάδες του ΙΚΑ.

«Με έγγραφο της τοπικής μονάδας υγείας Νεάπολης» αναφέρεται στην έκθεση «επεστράφησαν στην κεντρική φαρμακαποθήκη πέντε διαφορετικά εμβόλια και ανοσοσφαιρίνες-οροί. Στις 14/6/2011 διαπιστώθηκε ότι το ψυγείο ήταν εκτός τροφοδοσίας-πρίζας (σε 22 βαθμούς Κελσίου) για τέσσερις περίπου ημέρες.
Μετά από επικοινωνία με την φαρμακευτική εταιρεία, ενημερωθήκαμε ότι τα ιδιοσκευάσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξεως στις συσκευασίες τους. Δεν υπήρξε επικοινωνία των υπευθύνων της μονάδας με τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες προς αναζήτηση λύσης ούτε αναζητήθηκαν τυχόν ευθύνες».

Μέσω της κρατικής φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη διακινήθηκαν προς τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ το 2010 φάρμακα αξίας 88 εκατομμυρίων ευρώ, το 2011 110 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012 40 εκατομμυρίων ευρώ. Από τον έλεγχο των επιθεωρητών προέκυψαν ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά επιστροφής φαρμάκων αλλά και έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου στη διακίνησή τους.

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, όσον αφορά τη διακίνηση φαρμάκων μέσω της φαρμακαποθήκης. Υστερα απ’ όλα αυτά, ζητούν να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό οι υπεύθυνοι της φαρμακαποθήκης και να επεκταθεί η ένορκη διοικητική εξέταση και στις γενικές διευθύνσεις προμηθειών, πληροφορικής, φαρμακευτικής και υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ.