Χωρίς άδεια από την Εθνική Αρχή λειτουργούν οι 3 στις 4 μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας

15-02-2017

Χωρίς άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) λειτουργούν τρεις στις 4 μονάδες ιατρικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας! Συνολικά από τις 44 μονάδες – δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες – που λειτουργούν και έχουν υποβάλει αιτήσεις για αδειοδότηση μόνο οι 11 έχουν αδειοδοτηθεί.

Σύμφωνα όμως με τον σχεδιασμό της ΕΑΥΙΑ, έως τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν αδειοδοτηθεί όσες πληρούν τις προϋποθέσεις. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της Αρχής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Αριστείδης Αντσακλής, ο αναπλ. πρόεδρος καθηγητής Νομικής Λάμπρος Κοτσίρης και τα μέλη Κορνηλία Δελούκα Ιγγλέση και Σπυρίδων Σαρρής, η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Προηγήθηκε  η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων, τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή 11 χρόνια μετά την σύσταση της ΕΑΙΥΑ, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της και επανασυστάθηκε το 2014. Ακολούθησαν θεσμικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της διασφάλισης της διαφάνειας στη λειτουργία των μονάδων, μεταξύ των οποίων το ΠΔ και ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το προεδρείο της Αρχής, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας 12.750 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, η Ελλάδα θα διεκδικήσει και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο «μερίδιο», από τα περίπου 25.000 υπογόνιμα ζευγάρια των χωρών της Ευρώπης που σε ετήσια βάση μετακινούνται σε άλλες χώρες για να υποβληθούν σε κάποια τεχνική ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όπως εξήγησε χθες η ΕΑΥΙΑ, η Ελλάδα έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως έναν νόμο αρκετά «φιλελεύθερο», άριστο επιστημονικό προσωπικό και τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (32,2%). Παρόλα αυτά μόλις των 5% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που κάνουν Ευρωπαίες εκτός των συνόρων τους γίνονται στην Ελλάδα, την στιγμή που η Ισπανία με εξίσου «φιλελεύθερο» νομικό πλαίσιο και χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας (31%) αντιμετωπίζει το 50% αυτών των γυναικών. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, το σύνολο των ασθενών απαιτεί κάποια ασφάλεια και πιστοποίηση για τις πράξεις αυτές, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει η αδειοδότησή τους από την ΕΑΙΥΑ.