Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η συνάντηση γιατρών και υπουργού Υγείας

26-12-2016

Ούτε ευχαριστημένοι ούτε δυσαρεστημένοι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ κος Μιχάλης Βλασταράκος, μετά από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των γιατρών με τον υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη εγκαινιάζοντας μια νέα φάση διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο υπουργός καίτοι χαμογελαστός, εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε:

«Έχουμε κάποιες διαφωνίες. Θα πρέπει να τις λύσουμε. Εγώ, θέλω να το πω, γιατί καμιά φορά μπορεί και οι δικές μου δηλώσεις να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα άθελα μου, ότι σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ, πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από τις θέσεις που υπηρετούν, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και οπουδήποτε αλλού.

Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει. Το αντίθετο. Θέλουμε να βρούμε, σε πολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί η μεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει».

Γιατροί και υπουργός, λοιπόν αφού συμφώνησαν ότι διαφωνούν αποφάσισαν να ορίσουν μια τεχνική επιτροπή που θα δει όλες τις λεπτομέρειες των εκδοχών και  των προτάσεων που πέφτουν στο τραπέζι που δεν αφορούν όμως τις θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης (συγχωνεύσεις μονάδων, σύμβαση αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης), όπως έχουν τεθεί από το υπουργείο, πράγμα που υπογράμμισε ο υπουργός. Αυτά που θα εξετάσει η επιτροπή, είναι κυρίως ο τρόπος ένταξης στο ΕΣΥ και οι συμβάσεις αυτών που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Εξάλλου το Σάββατο 21/12 κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή η τροπολογία που ορίζει σαφώς, ότι οι γιατροί που θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα έχουν σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όπως είπε ο κος Γεωργιάδης, «η συγκεκριμένη τροπολογία, μας δίνει τις δυνατότητες συστάσεως των ειδικοτήτων και των διαφόρων κλάδων στις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε από τη στιγμή που θα θέσουμε σε κίνηση σε τη διαθεσιμότητα, να μπορούμε και να τους εντάξουμε στις  υγειονομικές περιφέρειες. Τώρα εμείς έχουμε την νομοθετική εξουσιοδότηση, για να ξεκινήσουμε την διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να τους προσλάβουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Η σχετική λοιπόν τροπολογία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μας δώσει την νομοθετική εξουσιοδότηση και θα τους προσλάβουμε».

Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωσε ο πρόεδρος κος Βλασταράκος ‘θέτουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους μας και στην ανεργία και έξω να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Να συνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.

Για την αποκλειστική απασχόληση θεωρούμε πρώτον επιστημονικά ότι καταστρέφει τον κλάδο, διότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων, όπως οι χειρουργικές, δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, όπως πρέπει και από την άλλη πλευρά επίσης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν επιτρέπεται και είναι παρωχημένο να μιλάμε για αποκλειστική απασχόληση και μάλιστα τη σημερινή εποχή».

Εμφανώς πιο προβληματισμένος μετά τη συνάντηση, ήταν ο κος Αποστολόπουλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ ο οποίος δήλωσε

«Κατά τη σημερινή συνάντηση είναι γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο σημερινό διάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δε μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας».