Χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χιλιάδες συμπολίτες μας

26-12-2016

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων, ανέργων και απόρων που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως βρεφικό γάλα και τρόφιμα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, το οποίο σε λίγες ημέρες συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας. Μόνον τον τελευταίο χρόνο:

  1. Οι επισκέψεις στο ιατρείο για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρούς), φαρμακευτική κάλυψη και παροχή βρεφικού γάλακτος και τροφής έχουν ήδη ξεπεράσει τις 17.500.
  2. Πέρα από τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργαζόμενα εργαστήρια που προσφέρουν δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο σε ανθρώπους που τις είχαν απόλυτη ανάγκη συνολικά 2,331 εργαστηριακές εξετάσεις, ως ακολούθως: 749 απεικονιστικές, 193 καρδιολογικές, 503 οφθαλμολογικές και 886 αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.
  3. Με την παρέμβαση του ΜΚΙΕ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 102 χειρουργικές επεμβάσεις, 78 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 24 σε Ιδιωτικά. Από αυτές οι  21 αφορούσαν  άκρως επείγοντα για την ζωή των ασθενών περιστατικά και συγκεκριμένα τα 15 ήταν καρδιολογικά, το ένα αφορούσε  Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, ένα καρκίνο και 4 ήταν τοκετοί.

Εξακολουθούν όμως σήμερα να βρίσκονται 50 ασθενείς με σοβαρά περιστατικά σε αναμονή για δευτεροβάθμια νοσηλεία. Από αυτούς οι 10 είναι περιστατικά άκρως επείγοντα και κινδυνεύει η ζωή τους:

α) Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
β) 8 καρδιοχειρουργικά
γ) 1 διερεύνηση για καρκίνο

Σε ανακοίνωσή του ΤΟ ΜΚΙΕ απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας υπογραμμίζοντας ότι τα νοσοκομεία με τους κλειστούς προϋπολογισμούς «αδυνατούν να καλύψουν τα νοσήλεια αυτών των ασθενών». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «κάνουμε λοιπόν έκκληση στην πολιτεία να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα, όπως η νεαρή 36χρονη ασθενής μας, η οποία έχασε την μάχη με τον καρκίνο και άφησε πίσω της δύο ορφανά μικρά παιδιά».