Χωρίς σχέδιο δράσης η αντιμετώπιση του Καρκίνου Παχέος Εντέρου στην Ελλάδα

26-12-2016

“Κολονοσκόπηση” είναι η λέξη κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αφού παρά τον αστικό μύθο που θέλει τους καρκινικούς δείκτες να αποτελούν αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο, αυτοί δεν είναι χρήσιμοι παρά μόνο σε περίπτωση που θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ασθενή.

Η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, αφού από τη μία η πρόταση για ένα Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης έχει “παγώσει” και από την άλλη στη χώρα μας περισσότερα από 5.000 άτομα νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και περίπου 2.000 άτομα εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους από αυτόν.

Την ίδια ώρα, σε οικονομικούς όρους, ενώ το κόστος της αντιμετώπισης αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με μία πιο στοχευμένη πρόληψη, η δαπάνη του κράτους εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πέσει έως και το 1/ 10 του σημερινού κόστους.

Παρ’ όλ’ αυτά, και ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία της κολονοσκόπησης ως της μοναδικής εξέτασης που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, από τις 25.000 εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στη χώρα, το κράτος μπορεί να καλύψει το κόστος μόνο για τις 7.000. Έτσι, οι υπόλοιπες γίνονται εκτός ΕΣΥ.

Ο καρκίνος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε θνητότητα στον γενικό πληθυσμό και δεύτερος σε συχνότητα στους άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) και στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του μαστού).

Παρά το γεγονός πάντως  ότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, όπως είναι η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους, ακόμη και σήμερα θεωρείται αδύνατο -πέραν ενός 10% του πληθυσμού που ανήκει σε ειδικές ομάδες- να προβλεφθεί ποιός θα νοσήσει.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί περίεργα συμπτώματα, όπως είναι το αίμα στα κόπρανα, να απευθυνθεί κατ’ ευθείαν στον γιατρό του προκειμένου να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις.

Όπως εξήγησε ωστόσο ο αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Συμποσίου: “Μπορεί η κολονοσκόπηση να μην είναι η πιο ευχάριστη εξέταση, αλλά είναι η πιο αξιόπιστη, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούν να ανιχνευθούν, οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξελιχθούν σε καρκίνο.

Αντίθετα, οι καρκινικοί δείκτες, όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν θα πρέπει να πληρώνονται -ως διαγνωστικό εργαλείο- από τα ασφαλιτικά Ταμεία και σε περίπτωση που γίνεται “ο ίδιος θα πρέπει να τους πληρώνει ο ίδιος”.

Σε προληπτικές εξετάσεις, σημειώνεται, πρέπει να υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών (και κατά την κρίση του γιατρού έως τα 85). Παράλληλα όμως για την  πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθούν και η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και γιαούρτι, αλλά και η συστηματική άσκηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.