Χορτοφαγία: Οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

γυναίκα τρώει σαλάτα γιατί ακολουθεί την χορτοφαγία
11-05-2021

Η χορτοφαγία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει αποφασιστικότητα και δύναμη να μην φάει κανείς κανενός είδος κρέατος. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας. Κι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος.

Χορτοφαγία και υγεία

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορονοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO).
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών. Από αυτούς, οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων. Αυτοί οι βιοδείκτες σχετίζονται με διάφορες παθήσεις όπως

  • διαβήτη
  • καρδιαγγειακή νόσος
  • καρκίνος
  • νεφρική και ηπατική λειτουργία
  • υγεία οστών

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Γενικά, σύμφωνα με τον δρα Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χορτοφαγία: Πως αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος