Χρησιμοποιείστε τις φλούδες των μήλων: 5 έξυπνες ιδέες!

04-12-2016

Οι χειμερινοί μήνες είναι η εποχή που μήλα σε όλα τα σχήματα και χρώματα κατακλύζουν την αγορά! Ακόμη, συνταγές για μηλόπιτες, τάρτες και άλλα γλυκά με το δημοφιλές φρούτο έχουν την τιμητική τους. Πολύ συχνά όμως οι φλούδες, ίσως το θρεπτικότερο μέρος του μήλου, πετιέται στα σκουπίδια. Είτε γιατί πολλοί δεν αγαπούν την υφή τους, είτε γιατί το επιτάσσουν οι οδηγίες της συνταγής! Οι φλούδες όμως του μήλου, όπως και όλων των φρούτων και λαχανικών, περιέχουν πολύτιμα φυτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του ανθρώπου. Εξάλλου δεν είναι διόλου τυχαίο που η φύση «περιβάλλει» τους καρπούς με ουσίες που προστατεύουν και τα ίδια τα φρούτα από τις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα φυτοθρεπτικά συστατικά θωρακίζουν τον καρπό, προασπίζονται και την υγεία σας. Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψετε τρόπους για τα αξιοποιήσετε!

Οι φλούδες του μήλου περιέχουν περισσότερη από τη μισή ποσότητα φυτικών ινών που θα βρείτε σε ολόκληρο το φρούτο. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α και C, αλλά και μίας ουσίας με το όνομα κουερσετίνη. Η τελευταία εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα η κατανάλωσή της κουρσετίνης μέσω της διατροφής έχει συσχετιστεί με την προστασία έναντι αλλεργιών, αναπνευστικών προβλημάτων και απώλεια μνήμης.

1. Ετοιμάστε ένα τσάι με άρωμα μήλου

Σε ένα μπρίκι βράστε λίγο νερό, προσθέστε κανέλα και μέλι για ένα χειμωνιάτικο καταπραϋντικό ρόφημα.

2. Δοκιμάστε τσιπς μήλου

Σε ένα ρηχό ταψί και χαμηλή φωτιά αποξηράνετε λεπτές φλούδες μήλου. Πασπαλίστε με κανέλα και λίγη μαύρη ζάχαρη για γλυκιά απόλαυση χωρίς τύψεις!

3. Προσθέστε τις σε smoothies

Οι φλούδες του μήλου θα δώσουν έξτρα υφή και γλυκιά γεύση στο smoothie σας. Φυλάξτε τις μέχρι και 3 ημέρες στο ψυγεία, αφού πρώτα προσθέσετε λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

4. Δώστε «γλυκιά» γεύση στις σαλάτες σας

Ψιλοκόψτε τις φλούδες που θα δώσουν χρώμα και γεύση στις σαλάτες.

5. Ανακατέψτε τις με τα δημητριακά σας

Για μία επιπλέον δόση φυτικών ινών και καλύτερη λειτουργία του εντέρου «εμπλουτίστε» το πρωινό σας με ό,τι έχει περισσέψει από το μήλο σας!

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πολύτιμες πηγές θρεπτικών συστατικών. Μην τα «σπαταλάτε», αλλά βρείτε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιήσετε ακόμη και το τελευταίο τους κομμάτι!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com