ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΥΛΛΟΣ

Χρήστος Κορύλλος
03-01-2021

Ο Χρήστος Κορύλλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1842.  Σπούδασε ιατρική στην Αυστρία και Γερμανία και όταν γύρισε από το εξωτερικό επιδόθηκε στην άσκηση της ιατρικής έχοντας μάλιστα πολλή πελατεία στο φαρμακείο του Καρακίτσου επί της οδού Γεροκωστοπούλου. Όταν έγιναν οι επιστρατεύσεις το 1886 και το 1897 ο Κορύλλος μετέβη ως επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πρώτη γραμμή τη μία φορά, και την άλλη στη Λευκάδα όπου ιδρύθηκε Νοσοκομείο. Από τότε άρχισε η ευεργετική δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα και ο Κορύλλος ήταν πρωτεργάτης του έργου αυτού.

Από νωρίς εισήλθε στην υπηρεσία του Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών που την εποχή εκείνη ήταν νεότευκτο και από τα πιο σύχρονα στην Ευρώπη. Αρχικά εργάστηκε ως απλός ιατρός, μετά Διευθυντής στην Παθολογική κλινική και από το 1904 Διευθυντής του Νοσοκομείου. Ο Κορύλλος έδωσε όλη την περιουσία του σε δωρεές και στο νοσοκομείο. Με τρεις πανομοιότυπες διαθήκες, όρισε κληρονόμο όλης της περιουσίας το Νοσοκομείο. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του είναι ότι λίγο πριν τον θάνατό του ενώ ήταν κλινήρης δώρισε 50.000 δραχμές στο ορφανοτροφείο του Παναγιώτη Σκαγιόπουλου. Επίσης στη διαθήκη του όρισε να δοθούν από 300 δραχμές σε όλο το εργατικό προσωπικό του Δημοτικού Νοσοκομείου.

Είχε γράψει και εκδώσει πλήθος βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικά. Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και της Παναχαϊκής. Η συμβολή του και η προσφορά του υπήρξαν κορυφαίες στα δυο σωματεία. Επίσης ήταν πρωτεργάτης της συγχώνευσης της ΓΕ Πατρών και του Παναχαϊκού ΓΣ για την ίδρυση της Παναχαϊκής, και ως πρόεδρος του Παναχαϊκού για την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ. Επί προεδρίας του έγιναν οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου, κολύμβησης, ποδηλασίας, στίβου, γυμναστικής, σκοποβολής, πάλης και άρσης βαρών στην Πάτρα και στην Ελλάδα. Στα νεανικά του χρόνια ήταν και αθλητής του σκοπευτικού τμήματος του Παναχαϊκού, αναφέρεται ότι είχε διακριθεί σε εσωτερικούς αγώνες το 1907.

Ο Κορύλλος ήταν υποψήφιος σε Δημοτικές και σε Βουλευτικές εκλογές με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Εκλέχτηκε 2 φορές βουλευτής Αχαΐας.

Απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου 1930 και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών, όπου υπάρχει ακόμα ο τάφος του με χαραγμένη τη ρήση του Σωκράτη: “Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα”. Η πόλη της Πάτρας τον τιμά έχοντας δώσει το όνομά του σε δρόμο δίπλα στο Παλαιό σήμερα Δημοτικό Νοσοκομείο.