Cocktail στην παραλία: οι επιπτώσεις του αλκοόλ

26-12-2016

Η έκφραση «οδήγηση χωρίς αλκοόλ» είναι καλά εντυπωμένη στο μυαλό μας, ακόμα και εάν δεν ακολουθείται πάντα. Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα ισορροπίας, συντονισμένης αντίδρασης και σκέψης. Εκτός όμως από την οδήγηση, μία ακόμα περίσταση στην οποία πρέπει να γίνεται προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ είναι η παραλία. Δυστυχώς ο παραπάνω συνδυασμός μπορεί να είναι επικίνδυνος, εάν και ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Ξυπνώντας μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, και ύστερα από ένα μικρό «ταξίδι» προς τη θάλασσα, το μόνο που ονειρεύεστε είναι μία δροσερή βουτιά και μία ακόμη πιο δροσερή μπύρα. Φυσικά, εάν πρόκειται για ένα μόνο ποτήρι αλκοόλ τότε όχι απλά επιτρέπεται, αλλά θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε πως«επιβάλλεται» για να καταλάβει κανείς πως το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Σκεφτείτε όμως, πόσες φορές έχετε σταματήσει στο ένα μόνο ποτήρι του αγαπημένου σας ποτού; Εάν μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού τότε αξίζει να διαβάσετε τη διαδρομή που ακολουθεί το αλκοόλ στο σώμα σας.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ επηρεάζονται από το πόσο από αυτό που θα καταναλώσετε καταλήγει τελικά στο αίμα έπειτα από μία μεγάλη διαδρομή απορρόφησής και μεταβολισμού του στο σώμα. Το ποτό, σε αντίθεση με την τροφή, περνάει γρήγορα και σχεδόν ανέπαφο από το στόμα, για να φτάσει στο στομάχι όπου θα απορροφηθεί. Εάν το στομάχι σας είναι γεμάτο τότε αυτό θα έχει τη δυνατότητα να διυλίσει το αλκοόλ πιο αργά και αποτελεσματικά.

Τον πιο σημαντικό όμως ρόλο στον μεταβολισμό του αλκοόλ, δηλαδή της αιθανόλης, παίζει το ακούραστο εργοστάσιο του σώματος που είναι το συκώτι. Εκεί το αλκοόλ μετατρέπεται με τη βοήθεια πρωτεϊνών, ενζύμων, σε μία πολύ τοξική ουσία που ονομάζεται ακετλαδεΰδη η οποία με τη σειρά της θα γίνει οξικό άλας. Το τελευταίο θα ξεφύγει από το συκώτι προς το αίμα και στη συνέχεια θα οδηγήσει στη δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα στην καρδιά, στους μύες και στον εγκέφαλο.

Μπορεί το σώμα να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί το αλκοόλ, σε καμία όμως περίπτωση όμως δεν είναι προγραμματισμένο να ακολουθεί φυσιολογικά την διαδικασία που μόλις περιγράψαμε. Το συκώτι μπορεί να διαχειριστεί μόνο 1 ποτήρι αλκοόλ την ώρα, και αυτό φυσικά διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το DNA και άλλους παράγοντες.Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει σπασμωδικά στην ξένη ουσία του αλκοόλ επιβαρύνοντας το συκώτι, καταστέλοντας το νευρικό σύστημα και διαταράσσοντας ακόμα και την ισορροπία της χοληστερίνης και του λίπους στο σώμα.

Γιατί όμως περισσότερα ποτήρια αλκοόλ δεν είναι η καλύτερη συντροφιά για τον ήλιο, τη ζέστη και τη παραλία; Όπως τα παραπροϊόντα της επεξεργασίας του αλκοόλ φτάνουν από άκρη σε άκρη στο σώμα,  έτσι εντείνουν τη λειτουργία των νεφρών. Το αλκοόλ δηλαδή έχει διουρητική δράση. Ένα ποτήρι λοιπόν του αγαπημένου σας ποτού μπορεί αντί να σας ξεδιψάσει όπως πιστεύατε, να σας αφυδατώσει περισσότερο. Μην ξεχνάτε λοιπόν στην παραλία να ενυδατώνεστε σωστά με υγρά όπως το νερό, οι φυσικοί χυμοί ή άλλα ροφήματα της αρεσκείας σας κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη. Εάν μάλιστα πιείτε και ένα ποτήρι αλκοόλ παραπάνω ίσως θα χρειαστεί να αναπληρώσετε τις «απώλειες» με ένα μικρό μπουκάλι νερό.

Φυσικά πέραν της αφυδάτωσης, η κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Στην Αμερική το 70% των θανάτων στη θάλασσα για λόγους αναψυχής, οφείλεται στο αλκοόλ. Χωρίς φυσικά να συνυπολογίζεται η ζημιά που η συχνή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σε ζωτικά όργανα του σώματος.

Το αλκοόλ δεν είναι απαγορευμένο. Είναι κομμάτι της καλοκαιρινής ευχαρίστησης. Προσφέρει δροσιά και χαλάρωση. Αρκεί να θυμάστε πως:

  • Συνίσταται να καταναλώνεται 1 ποτήρι αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.
  • Το αλκοόλ δεν ενυδατώνει, αντιθέτως αυξάνει τις ανάγκες για κατανάλωση μη αλκοολούχων υγρών.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Zakhari, S. Overview: How is alcohol metabolized by the body? Alcohol Research & Health 29(4):245–254, 2006.

2. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Risky Drinking Can Put a Chill on Your Summer Fun. Last accessed 2/8/2015.

http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/SummerSafety/NIAAA_SummerSafetyFactSheet.pdf