Covid 19: Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για εμβόλια και παρενέργειες – Συμπεράσματα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
18-06-2021

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι κυριότερες επισημάνσεις από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) για τα εμβόλια έναντι covid 19.  Σύμφωνα με την Επιτροπή, άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών δεν πρέπει να εμβολιάζονται με το Vaxzevria (εμβόλιο AstraZeneca). H Επιτροπή, επίσης, συμπέρανε ότι το σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως μια νέα ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου.

Το σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών είναι μια πολύ σπάνια και σοβαρή κατάσταση. Προκαλεί διαρροή πλάσματος από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία) που οδηγεί σε πρήξιμο κυρίως στα πόδια και στα χέρια. Επίσης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πήξη του αίματος και χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης (μιας σημαντικής πρωτεΐνης του αίματος).

Η Επιτροπή διεξήγαγε μια εκτενή ανασκόπηση των 6 περιστατικών συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών σε άτομα που έλαβαν το Vaxzevria. Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν σε γυναίκες και εντός 4 ημερών από τον εμβολιασμό. Οι 3 από αυτούς τους ασθενείς είχαν ιστορικό συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών. Και ένας από αυτούς απεβίωσε στη συνέχεια. Μέχρι τις 27 Μαΐου περισσότερες από 78 εκατομμύρια δόσεις του Vaxzevria είχαν χορηγηθεί στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

COVID-19 εμβόλια: αξιολόγηση της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Η PRAC ξεκίνησε την ανασκόπησή της τον Απρίλιο σε συνέχεια περιστατικών μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με Comirnaty (εμβόλιο Pfizer) στο Ισραήλ. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά ήταν ήπια και ανέρρωσαν εντός ολίγων ημερών. Κατά κύριο λόγο αφορούσαν σε άνδρες κάτω των 30 ετών. Με συμπτώματα που ξεκίνησαν κυρίως εντός αρκετών ημερών μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή/και περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν επίσης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) κατόπιν του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια έναντι της COVID-19.  Επί του παρόντος, απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να συναχθεί το συμπέρασμα για το εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση με τα εμβόλια. Και η PRAC ζητά συμπληρωματικά δεδομένα από τις εταιρείες που τα κυκλοφορούν.