Cybersex…Από την ηλικία των 12 ετών

26-12-2016

Το 70% των μαθητών της Α’ Γυμνασίου μαθαίνουν για το σεξ από το διαδίκτυο, ενώ τουλάχιστον το 50% των παντρεμένων ανδρών έχουν απιστήσει πίσω από το κομπιούτερ, λέει στο www.healthview.gr ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Επτά στα δέκα αγόρια της Α’ Γυμνασίου «ψαρεύουν» τις πρώτες τους σεξουαλικές «πληροφορίες» μέσα από το διαδίκτυο. Αλλά και περισσότεροι από τους μισούς έγγαμους άνδρες έχουν…απιστήσει πίσω από ένα κομπιούτερ, καλυπτόμενοι από την εικονική πραγματικότητα που προσφέρει το ίντερνετ. Σχεδόν όλοι τους, μάλιστα, δηλώνουν ότι το διαδίκτυο έχει βοηθήσει να βελτιωθεί η σεξουαλική τους ζωή. Όπως παρατηρεί, όμως, μιλώντας στο “healthview” ο ουρολόγος- ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, «…δεν αρκεί μόνο να βλέπουμε το μήλο. Θα πρέπει και να το γευτούμε…».

Είναι προφανές ότι οι σεξουαλικές διαδικτυακές θέσεις έχουν σημαντική επισκεψιμότητα στην Ελλάδα Γιατί όμως τα άτομα αυτά επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας και επαφής;

«Διότι στο διαδίκτυο μπορούν να εκφράσουν τις πιο ακραίες τους φαντασιώσεις και μετά να ξαναγυρίσουν στην πραγματική τους ζωή με το πάτημα ενός πλήκτρου. Μπορούν να υποδύονται ρόλους χωρίς να κινδυνεύουν να κριθούν από τους απέναντί τους. Μπορούν να εξιδανικεύσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τις ικανότητές τους, χωρίς τον κίνδυνο της αμφισβήτησης. Και το σημαντικότερο…Στην εικονική ζωή όλα μοιάζουν ιδανικά, γίνονται γρήγορα, μυστικά χωρίς καμία επώδυνη επιπλοκή, όπως συμβαίνει στις πραγματικές σχέσεις…».

Υπονοείτε ότι οι χρήστες του διαδικτύου είναι, κατά βάση, άτομα με ενοχικά σύνδρομα;

«Και όχι μόνο… Αρκετά συχνά είναι φοβικά άτομα ή άτομα με φυσική αναπηρία, που μπορούν να νιώσουν ελκυστικά και ποθητά μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Σίγουρα, όμως, είναι και άτομα με «ωμά» ερωτικά ένστικτα. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι η επιθυμία στο διαδίκτυο δεν έχει ηθικούς φραγμούς, γιατί οι χρήστες είναι ήδη συνένοχοι στην απουσία προσχημάτων και κανόνων…».

Ποια είναι η ταυτότητα όσων επισκέπτονται ηλεκτρονικές σελίδες ερωτικού περιεχομένου; Κι ακόμη, προέκυψαν στοιχεία για το αν βελτιώθηκε η σεξουαλική τους ζωή;

«Είναι κυρίως άνδρες, ενήλικοι αλλά και ανήλικοι, έγγαμοι, άγαμοι, ή με μακροχρόνια σχέση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μάλιστα, θεωρούν ότι το διαδικτυακό σεξ, βοηθά στη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, αλλά και γενικότερα της σχέσης τους, παρ’ όλο που οι παντρεμένοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το θεωρούν σαν ενός είδους απιστία. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το 48% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αυτοϊκανοποιούνται, το 26% ότι τους έχει ελευθερώσει, ενώ μόλις το 2% θεωρούν ότι το διαδίκτυο έχει βλάψει τη σεξουαλική τους ζωή…».

Είπατε ότι είναι και ανήλικοι. Το ζητούμενο είναι…πόσο ανήλικοι.

«Ας μην κρυβόμαστε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 71% των αγοριών ηλικίας 12 ετών, ή και μικρότερα ακόμη, έχουν σαν κύρια πηγή πληροφόρησης το διαδίκτυο για σεξουαλικά θέματα. Μάλιστα, ένα ποσοστό 50% των αγοριών αυτής της ηλικίας έχουν ήδη επισκεφθεί κάποια σελίδα με πορνογραφικό υλικό. Πρέπει να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι ενώ οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για σχολικές εργασίες μόλις 2 ώρες εβδομαδιαίως, για επισκέψεις σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες, κυρίως ερωτικού περιεχομένου, αφιερώνουν τουλάχιστον 8,5 ώρες την εβδομάδα. Και το παράδοξο είναι ότι το 75% των γονιών δεν γνωρίζουν για την πρόσβαση των ανήλικων παιδιών τους σε τέτοιες διευθύνσεις του διαδικτύου. Ενδεικτικό, κι αυτό, της έλλειψης επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια αλλά και πλημμελούς επιτήρησης των παιδιών…».

Με την ειδικότητα του ουρολόγου- ανδρολόγου, έχετε παρατηρήσει εάν ο άνδρας αναζητά μέσα από το διαδίκτυο και βοήθεια για τυχόν σεξουαλικά του προβλήματα;

«Είναι αλήθεια αυτό και, δυστυχώς, καταδεικνύει ακόμη και σήμερα την ύπαρξη ταμπού. Σκεφτείτε μόνο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανδρών, γύρω στο 43% αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μέσα από το διαδίκτυο, ενώ για άλλα θέματα υγείας σπάνια έως πολύ σπάνια. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν σήμερα, για εκατομμύρια χρήστες, τη μοναδική τους…ερωτική εμπειρία Η εικονική πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σωματική αίσθηση…».