Δε φτάνουν τα λεφτά των νοσοκομείων και για τους ανασφάλιστους

26-12-2016

Στο «κόκκινο» είναι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, οι προϋπολογισμοί των οποίων επαρκούν μέχρι το Σεπτέμβριο, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), με αφορμή την εξαγγελία του υπουργού Υγείας για τη δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ. 

Σε επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η ΠΕΦΝΙ, αναφέρει: «οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκφράζουμε την αγωνία μας για την επικείμενη διαδικασία κάλυψης της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ». 

Όπως εξηγεί η Ένωση, «μη γνωρίζοντας το ακριβές ύψος αυτής της δαπάνης αναρωτιόμαστε για τον τρόπο κάλυψής της από τα Νοσοκομεία,  δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη, δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες και ήδη, γι’ αυτό το λόγο,  πολλοί ασθενείς παραπέμπονται στον ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα». 

Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς που συχνά οδηγούνται σε αναβολή ή/ και διακοπή της θεραπείας τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Η λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων βρίσκεται σε κίνδυνο, οδηγώντας σε μεγάλες περιπέτειες τη Δημόσια Υγεία. 

Θεωρούμε – καταλήγει – αναγκαία την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παροχή συμπληρωματικών κονδυλίων στα Νοσοκομεία, ικανών να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, έτσι ώστε και η πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία να είναι απρόσκοπτη αλλά και η θεραπεία τους να είναι ασφαλής και αποτελεσματική.