Δείκτης Μάζας Σώματος: τι δείχνει για το βάρος μου;

26-12-2016

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή Body Mass Index), είναι το βάρος ενός ανθρώπου σε κιλά όταν αυτό διαιρεθεί με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

ΒΑΡΟΣ (ΚΙΛΑ) / ΥΨΟΣ (ΜΕΤΡΑ) 2 = ΔΜΣ

Η πολύ απλή αυτή εξίσωση βοηθάει να κάποιον να κατανοήσει εάν έχει ένα υγιές βάρος για το ύψος του.

Για να υπολογίστε το ΔΜΣ σας αυτόματα πατήστε εδώ.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (κιλά/ύψος2)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΥΨΟΣ

<18.5

Ελλιποβαρής

18.5 – 24.9

Υγιές βάρος

25 – 29.9

Υπέρβαρος

30>

Παχύσαρκος

Η ιστορία του ΔΜΣ ξεκινάει πριν περίπου 200 χρόνια όταν ο Βέλγος στατιστικός Quatelet παρατήρησε πως το βάρος αυξάνεται όπως το τετράγωνο του ύψους. Δεν ήταν όμως μέχρι τις αρχές του 1980 όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως από τους ερευνητές και τους ειδικούς υγείας ως ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος υπολογισμού του πόσων επιπλέον κιλών έχει κάποιος.

Ένδειξη αλλά όχι διάγνωση: Στα θετικά του ΔΜΣ συγκαταλέγονται η ευκολία του και το χαμηλό κόστος του, που τον καθιστά ένα μέτρο που μπορεί να υπολογιστεί από τον καθένα στον καναπέ του σπιτιού του. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως ο ΔΜΣ δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να σας κατατάξει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει διότι δεν λαμβάνει υπ ΄όψιν του ένα σύνολο άλλων παραμέτρων όπως ο μυϊκός ιστός, το αποθηκευμένο λίπος, το φύλλο, την ηλικία ή την ύπαρξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Εάν βρίσκεστε στα όρια μεταξύ κάποιων κατηγοριών, πριν ανησυχήσετε ζητείστε από τον διαιτολόγο ή τον οικογενειακό σας ιατρό να μετρήσει τις δερματοπτυχές (πόσο μαζεύει το δέρμα) σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, λάβετε υπ ΄όψιν τη φυσική σας δραστηριότητα και τη διατροφή αλλά και το ιατρικό σας ιστορικό.

Συνεπώς θα λέγαμε πως καθώς ο ΔΜΣ δεν συμπεριλαμβάνει το μυϊκή μάζα, δεν αποτελεί από μόνος του διαγνωστικό μέσο κακής υγείας. Αποτελεί όμως μία σημαντική και αξιόπιστη ένδειξη η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ο ΔΜΣ δείχνει της επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον οργανισμό: Ο αυξημένος ΔΜΣ έχει συσχετιστεί με ουκ ολίγες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, νοσήματα της καρδιάς, ορισμένες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα και προβλήματα διάθεσης/ κατάθλιψη.

Οι εξαιρέσεις: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού στις οποίες ο ΔΜΣ εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις. Για τα παιδιά υπολογίζεται ο ΔΜΣ με τη γνωστή εξίσωση, στη συνέχεια όμως υπάρχουν ειδικά γραφήματα για την κατάταξη τους στην κάθε κατηγορία. Περιορισμοί υπάρχουν και για τους αθλητές οι οποίοι ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξημένο ΔΜΣ λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού μυϊκής μάζας, ενώ οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν μυϊκή μάζα και συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους.

Εάν το βάρος σας προβληματίζει καλό θα ήταν να υπολογίσετε το ΔΜΣ και εάν δεν βρίσκεστε μέσα στα όρια του υγιούς βάρους μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Today’s Dietitian. Sharon Palmer.  Assessing Weight Status — Is BMI the Best Tool? Vol. 16 No. 1 P. 30