Δείξε μου το δρόμο που μένεις, και θα σου πω τα προβλήματα υγείας που έχεις

26-12-2016

Έρευνες έχουν δείξει πως η γειτονία και ο δρόμος που μένει ο καθένας έχει και το αντίστοιχο αντίκτυπο στην υγειά του, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η μόλυνση, η ηχορύπανση, η απόσταση από τον σταθμό του τρένου… Πως όμως επηρεάζει την υγεία ο δρόμος στον οποίο μένουμε;

Υψηλή πίεση
Έρευνα που έγινε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association βρήκε πως αν μένουμε πιο κοντά σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουμε υψηλή πίεση. Η έρευνα έγινε μεταξύ 5.000 γυναικών που βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση. Από αυτές, το 22% που έμενε σε μικρή απόσταση από λεωφόρους είχε υψηλή πίεση.

Χαμηλή λειτουργία νεφρών
Το Journal of Epidemiology and Community Health δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η χρόνια διαμονή κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο με κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά και καρδιακά προβλήματα. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 1.100  ενήλικες που είχαν μπει στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό.

Διαβήτης σε παιδιά
Τα παιδιά που μένουν σε δρόμο με κίνηση και μόλυνση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Αυτό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia και εξέτασε τα στοιχεία 400 παιδιών σε διάστημα δέκα χρόνων.  Η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κυμαίνεται από 8.6 έως 22.5% ανάλογα και με άλλους παράγοντες.

Χαμηλό IQ σε παιδιά
Παλαιότερη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard είχε δείξει πως το να μεγαλώνει ένα παιδί σε δρόμο με πολύ κίνηση, θόρυβο και μόλυνση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλότερο IQ από αυτά που μένουν σε πιο ήσυχες περιοχές.