Δεκάδες χειρουργικές κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού

26-12-2016

Δεκάδες χειρουργικές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν «κλειστές», λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού και αναισθησιολογικού προσωπικού. Για τους ίδιους λόγους εκτιμάται ότι μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής το 25%-50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ευαγγελισμού: διαθέτει 15 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων λειτουργούν οι 13. Μία αίθουσα δεν έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ η «υβριδική» (όπου μπορεί μία λαπαροσκοπική επέμβαση να μετατρέπεται σε ανοιχτό χειρουργείο) δεν λειτουργεί εξαιτίας του υψηλού κόστους εξοπλισμού. Στον Ευαγγελισμό πραγματοποιούνται ετησίως 9.000-10.000 επεμβάσεις. 

Αντίστοιχα στο Αττικόν, σύμφωνα με καταγραφή του Οκτωβρίου, κλειστά ήταν επτά από τα 14 χειρουργικά τραπέζια, ενώ στο Σισμανόγλειο όπου δεν είναι σε τακτική λειτουργία κλειστά παραμένουν τα τέσσερα από τα δέκα, στο Θριάσιο 6 είναι «ανενεργά» και στο Έλενα Βενιζέλου δύο. 

Εξίσου είναι το πρόβλημα και στην περιφέρεια: στο Πανεπιστημιακό Λάρισας λειτουργούν οι επτά από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κλειστές ήταν τον Οκτώβριο εννέα από τις 15 αίθουσες και στο Βενιζέλειο Κρήτης οι τέσσερις από τις οκτώ.