Δεκαπενθήμερο… φωτιά: Εμβολιασμοί και «κόκκινες» περιοχές οδηγούν σε νέους περιορισμούς – Το σχέδιο της κυβέρνησης

02-08-2021

Ένα δεκαπενθήμερο – φωτιά για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας αρχίζει από σήμερα. Οι συγκεκριμένοι δείκτες θα καθορίσουν τις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη ή μη νέων περιορισμών.

Υπό το πρίσμα αυτό, σε στενή παρακολούθηση βρίσκονται  περιοχές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Αυξημένο αριθμό νοσηλειών, σε συνάρτηση με την αναλογία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού – Υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

Μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων (σε αυτή τη φάση είναι τα 25 έτη).

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε αύξηση των εμβολιασμών για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα στοχεύει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει σχέδιο περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Ήδη το πρώτο καθοριστικό βήμα έγινε με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι για να προσέλθουν στα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ.

Ανάλογο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου θα μπορούν να εφαρμόσουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στους πελάτες.

Σημειώνεται πως ήδη οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε μια σειρά δραστηριοτήτων (μετακινήσεις προς και από τα νησιά) είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, το κόστος του οποίου επιβαρύνει τους ίδιους.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητας και συναλλαγές. Θα χρειάζεται δηλαδή να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Και το κόστος για την εξέταση θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Τέλος ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός. Το μέτρο άλλωστε ισχύει για τους επαγγελματίες της Υγείας και της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική απόφαση, όποιος δεν εμβολιαστεί θα τίθεται σε αναστολή εργασίας χωρίς αμοιβή.