Δελτίο τιμών: Αυξήσεις, μειώσεις και λάθη! Το σήριαλ συνεχίζεται στο γραφείο του πρωθυπουργού

26-12-2016

Υπάρχει μια σύγχυση που διαρκώς εντείνεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το δελτίο τιμών. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι στο νέο δελτίο τιμών συγκριτικά με το προηγούμενο που ίσχυε από τον Απρίλιο οι τιμές είτε είναι μειωμένες, είτε παραμένουν σταθερές. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς αφού η Υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι ακόμα κι αν από τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης προέκυπταν αυξήσεις, τότε οι τιμές θα παρέμεναν σταθερές. Προφανώς λοιπόν σ’ αυτό το σημείο έχει δίκιο ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς που σε κάθε ευκαιρία κάνει δηλώσεις τονίζοντας ότι υπό τη δική του εποπτεία στο νέο Δελτίο υπάρχουν μόνο μειωμένες ή σταθερές τιμές επισημαίνοντας ότι η μεσοσταθμική μείωση που είναι γύρω στο 16% θα φέρει οφέλη στα ασφαλιστικά ταμεία 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Όμως η σύγχυση έχει δημιουργηθεί από τις τρεις εκδοχές Δελτίων Τιμών που βγήκαν τις τελευταίες πέντε μέρες με τελευταίο αυτό που βγήκε τη Δευτέρα το απόγευμα. Σ΄ όλα αυτά τα δελτία υπήρχαν  τόσα τεχνικά λάθη (κάποιοι μιλάνε ακόμα και για τυπογραφικά!) που προκάλεσαν όχι μόνο αναστάτωση αλλά και παρερμηνείες που μάλλον …δεν είναι  καλοπροαίρετες. Έτσι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν το δικό τους επικοινωνιακό παιχνίδι μιλώντας για αυξήσεις ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για διορθώσεις στην πρώτη εκδοχή του Δελτίου που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι και το Δελτίο που έχουμε ως τελικό, βρίθει λαθών και έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των φαρμακευτικών εταιρειών που όμως  δε βρίσκουν «ευήκοα τα ώτα» από την πλευρά του Υπουργείου και του αρμόδιου Υπουργού γιατί αν διορθωθούν τότε θα μιλάμε μεν για μειώσεις, αλλά όχι στα επίπεδα που διατυμπάνιζε ο Υπουργός. Και ανάμεσα σε σωρεία ανακοινώσεων και συσκέψεων (ΕΟΦ και ΦΣΑ για ελλείψεις, ΣΦΕΕ για τα λάθη κλπ)  το σίριαλ συνεχίζεται καθώς το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κο Μπαλτάκο, ενώ η αγορά βοούσε ότι θα ήταν παρόντες και οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάτι που όμως δεν αφορούσε την πραγματικότητα. Στο επόμενο …επεισόδιο πολλοί φοβούνται (ή επιθυμούν;) ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Βάννα Κεκάτου