Δεν θα δοθούν ονόματα ιατρών πάρα μόνο στους συλλόγους

26-12-2016
Δεν θα δοθούν ονόματα επίορκων ιατρών παρά μόνο στους Ιατρικούς Συλλόγους διεμήνυσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ μιλησε και για μερική αμνηστία σε όσους καταχράστηκαν χρήματα του ΕΟΠΥΥ, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, και εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων και οι περιπτώσεις ιατρών οι οποίες θα αποσταλούν για έλεγχο στα αρμόδια όργανα.
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι:
«Είχαμε μια θεσμική συνάντηση με το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θέματα:
Πρώτον για το θέμα του ελέγχου για την προκλητή ζήτηση, ξεκαθαρίζω ότι τιμώ τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο και είμαι αντίθετος προσωπικά στη λογική της αρένας. Χαίρομαι που ερχόμενοι εδώ, είχαν εποικοδομητικές προτάσεις, για να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία που με διάφανο τρόπο θα βοηθήσει την Πολιτεία να ελέγξει την προκλητή ζήτηση, η οποία αποτελεί σήμερα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας και θα εγκαινιάσουμε μια στενή συνεργασία για τους κανόνες που θα εφαρμόσουμε για τους ελέγχους.
Το δεύτερο θέμα ήταν τα γενόσημα. Με χαρά είχαμε εδώ εκπροσώπους και όλη την ομάδα ελέγχου των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για να διαβεβαιώσει τους γιατρούς μας για την αξιοπιστία και τη συχνότητα των ελέγχων όσον αφορά γενικά το φάρμακο και ειδικά τα γενόσημα. Στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στην διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα, θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς».
 
 
Ο κ. Πατούλης στη συνέχεια δήλωσε:
«Σήμερα ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ. Το ζητούμενο είναι φθηνό και ποιοτικά εγγυημένο φάρμακο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την κάνουμε ενωτικά όλοι μας. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει μέσα από μία διαπόμπευση ενός κλάδου και για αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις.
Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ιατρό ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να εξασφαλίσουμε την θεραπεία και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες που η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαθιδρύσει, προσφέροντας ποιοτικότερη υγεία με μικρότερο κόστος».
 
Σχετικά με τα ονόματα επίορκων γιατρών είπε ότι «Δε μπορούν να δοθούν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων τους οποίους θέτουμε υπό έλεγχο. Το τεκμήριο της αθωότητας εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα. Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, ασφαλώς και οι αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι θα λάβουν γνώση. Στην παρούσα φάση προσωπικά δεδομένα δεν μπορούμε να δώσουμε».
 
Για όσους έχουν βγάλει χρήματα εις βάρος του δημοσίου ή των ασφαλισμένων επανέλβε πως «Έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν γενικά συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο τους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο επιστρέφοντας χρήματα τα οποία δε θα έπρεπε να έχουν πάρει. Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνεται στο γενικότερο νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης».