Νομοσχέδιο για τη ψυχική Υγεία: Περιμένοντας τις βελτιωτικές αλλαγές του Ξανθού

09-03-2017

Σε βελτιωτικές νομοθετικές αλλαγές θα προχωρήσει του υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, ενσωματώνοντας προτάσεις φορέων και κομμάτων που κατατέθηκαν. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν εκφραστεί, ειδικά των εκπροσώπων των εργαζομένων, και θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές αλλαγές  ώστε να έχουμε πιο λειτουργικές ρυθμίσεις που θα ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις».

Αναφορικά  με το άρθρο 25, που προβλέπει την ένταξη γιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε κανείς να μην αδικηθεί και τόνισε ότι στόχος της ρύθμισης είναι η μισθολογική εξομοίωση τους.

Ο κ. Ξανθός, τόνισε ακόμα ότι έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 51 εκατ. ευρώ, για την λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας αλλά και συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ που αφορούν την αποασυλοποίηση, τα οποία όπως είπε, «θα υποστηρίξουν και θα ενισχύσουν τα βήματα της μεταρρύθμισης».

Έμφαση έδωσε και στην προσπάθεια που γίνεται για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 300 προσλήψεις, από τις οποίες οι 94 θα αφορούν ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.