Δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού

26-12-2016

Γράφει η Ελένη Λυκάκη, Ακτινιδιαγνώστρια μαστού- Διευθύντρια ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών, έχει υπολογισθεί ότι 1στις 8 γυναίκες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της.Ο καρκίνος μαστού αναπτύσσεται και σε άνδρες πολύ σπάνια (λιγότερο από 1% όλων των καρκίνων του Μαστού).
 

Οι Καλές ειδήσεις για τον Καρκίνο του μαστού

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σταδιακή μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω και μείωση της θνησιμότητας από το 1990. Αυτό  οφείλεται στον καλύτερο προληπτικό έλεγχο ,στην έγκαιρη διάγνωση, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και στη διαρκή βελτίωση της θεραπείας.

Η αιτία είναι άγνωστη όπως για όλους τους καρκίνους. Υπάρχουν ορισμένοι Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του.

Α. Παράγοντες κίνδυνου που δεν μεταβάλλονται όπως:  το φύλο, η ηλικία, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, πρώιμη εμμηναρχή/καθυστερημένη εμμηνόπαυση, γενετική μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2

Β. Παράγοντες κίνδυνου που  μεταβάλλονται όπως:  η έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας, κακή διατροφή, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ,  

Θα πρέπει να τονισθεί ότι μια γυναίκα που έχει ένα ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει  καρκίνο του μαστού  οπωσδήποτε.
 

Σημεία –Συμπτώματα

Τα πιο συχνά είναι το ανώδυνο ογκίδιο ή διόγκωση του μαστού, το αιματηρό έκκριμα από την θηλή, η εισολκή του δέματος ή της θηλής, η αλλαγή της υφής του δέρματος (ερυθρότητα , φλοιός πορτοκαλιού) αλλαγή στο περίγραμμα του μαστού. 

Μια αλλαγή στο μαστό σας που βλέπετε ή αισθάνεστε δεν σημαίνει πάντα καρκίνος του μαστού!!!

Η πλειονότητα των ογκιδίων στο μαστό δεν είναι καρκίνοι, το 80-85% είναι καλοήθεις αλλοιώσεις.

Το κλειδί για την ανάδειξη του καρκίνου του μαστού είναι η έγκαιρη ανίχνευση, όταν δηλαδή ο καρκίνος βρίσκεται στα αρχικά στάδια, η θεραπεία είναι ευκολότερη και η πιθανότητα επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση είναι ο προ συμπτωματικός έλεγχος (Screening), δηλαδή εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για να ανακαλύψουμε τον καρκίνο σε γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα.

Ο στόχος των εξετάσεων αυτών είναι να βρεθούν οι καρκίνοι πριν αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα. Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη θεραπεία τους.

Πώς επιτυγχάνεται η έγκαιρη  ανίχνευση ?

Με τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα

Μαστογραφία: Κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών σε συνδυασμό υπερηχογράφημα σε πυκνούς μαστούς

Αυτοεξέταση: Κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών

Κλινική εξέταση: Κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών/ Κάθε 3 χρόνια για τις γυναίκες  ηλικίας 20-30 ετών

Από τις προ συμπτωματικές εξετάσεις η μαστογραφία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση του καρκίνου

1. Ανακαλύπτει σε 80-90% τους καρκίνους ΔΥΟ χρόνια πριν γίνουν ψηλαφητοί

2. Ανακαλύπτει πολύ μικρούς καρκίνους

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται με το συνδυασμό χειρουργικής θεραπείας, χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας.

Συμπερασματικά, τρία είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να την πρόληψη και για την πρώιμη ανάδειξη του καρκίνου του μαστού.

  • Αλλαγή στον τρόπο ζωής μας
  • Κλινική εξέταση του Μαστού
  • Μαστογραφία