Διαγνωστικά και εργαστήρια: Νέες κινητοποιήσεις από 18 έως 20 Ιουλίου – «Αγκάθι» το claw back

13-07-2022

Σε νέες κινητοποιήσεις από 18 έως 20 Ιουλίου προχωρούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια με απόφαση του διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «προχωρούμε σε κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων μας καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά».

Διαγνωστικά και εργαστήρια ζητούν την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, «ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια μας, διαφορετικά αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες και άμεσο επακόλουθο, το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας».

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι εκπρόσωποι Διαγνωστικών και εργαστηρίων είχαν θέσει ως καταλυτική ημερομηνία την 7η Ιουλίου προκειμένου να λάβουν απαντήσεις σχετικά  με τα αιτήματά τους.

Σε διαφορετική απάντηση είχαν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις. Μεταξύ των αιτημάτων τους περιλαμβάνονται:

1) Διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, «διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται και μας τα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ πίσω».

2) Ελάττωση της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές, «ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας ή το υπολειπόμενο claw back του 2022 όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις», σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, διαγνωστικά και εργαστήρια ζητούν άμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ για το 2022. Η οφειλή των claw back του 2021 να ενταχθεί στις 120 δόσεις, που θα επανυπολογιστούν με τη συμπερίληψη και των ποσών claw back για το 2020 και δεν θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις όπως ορίζει το άρθρο 72 του Ν.4812/2021.

Αλλά και θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών καθώς και κόστος δειγματοληψίας.

Αντίστοιχα για το 2023, διεκδικούν καθορισμό μέγιστου ποσοστού claw back έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025), αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, εξορθολογισμός διαγνωστικών εξετάσεων, συμμετοχών και επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.