Διακοπές: Κάνουν καλό στο DNA μας

γυναίκα που κάνει διακοπές είναι ξαπλωμένη στην παραλία
01-07-2020

Οι διακοπές μας ξεκουράζουν, μας χαλαρώνουν και μας αφήνουν να γεμίσουμε τις μπαταρίες για τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει. Φαίνεται όμως πως, όπως δείχνει και νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι διακοπές κάνουν καλό και στην υγεία μας. Ενεργοποιούν τα γονίδια έτσι ώστε να μειώνεται το στρες και να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι διακοπές και η υγεία μας

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn του Πανεπιστημίου Mount Sinai της Νέας Υόρκης, μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Αυτές αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε ξενοδοχειο της Καλιφόρνια, όπου απλώς χαλάρωναν ή έκαναν διαλογισμό και γιόγκα.
Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος. Έκαναν γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων πριν και μετά τις διακοπές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Translational Psychiatry. Τι έδειξαν; Πως οι διακοπές μεταβάλλουν προς το καλύτερο τη λειτουργία των γονιδίων.
Μάλιστα, η θετική επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει επί ένα μήνα ή και πολύ περισσότερο, ακόμη και έως δέκα μήνες, αν κανείς στη διάρκεια των διακοπών του έκανε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα (ή και τα δύο).

Τι λένε οι ειδικοί

Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της έρευνας Έρικ Σαντ και οι συνεργάτες του, μια εβδομάδα χαλάρωσης είναι αρκετή για να «πυροδοτηθούν» αλλαγές στο DNA, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, να τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνεται το επίπεδο των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την άνοια.

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ελίσα Έπελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα σχολίασε πως «είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην έκφραση των γονιδίων χάρη στις διακοπές, όταν κανείς φεύγει μακριά από τον πολυάσχολο ρυθμό της ζωής, ζώντας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον και μάλιστα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική θετική επίδραση των διακοπών και μια καταστολή των αντιδράσεων του στρες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διακοπές: Οι βουτιές σε άγνωστα νερά κρύβουν κινδύνους