Διακοπές: Πόσες μέρες άδειες χρειαζόμαστε για ξεκουραστούμε;

03-07-2019

Είμαστε ήδη στον Ιούλιο και οι πρώτες άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτές οι ημέρες μέσα στο καλοκαίρι που απομακρυνόμαστε από την δουλειά και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Πόσες μέρες όμως χρειάζονται πραγματικά για να ξεκουραστούμε και πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ημέρες της άδειας μας για την μεγαλύτερη δυνατή ξεκούραση;

«Η διάρκεια της άδειας δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά», υποστηρίζει ο Γιοχάνες Βέντσε της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας της Εργασίας, που μίλησε στην Deutsche Welle. Με δεδομένο ότι το αργότερο έπειτα από 1-2 εβδομάδες παρέρχεται η φάση της ξεκούρασης, οι μικρές σε διάρκεια διακοπές είναι μάλλον προτιμότερες από τις διακοπές πολλών εβδομάδων, σύμφωνα με τον ειδικό.

Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και το διάστημα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής άδειας. «Όσο μεγαλύτερη η εργασιακή επιβάρυνση πριν την πρώτη μέρα των διακοπών, τόσο πιο περιορισμένη η ξεκούραση», λέει ο Βέντσε. Γι΄ αυτό προτείνει να ασχολείται κανείς πριν τις διακοπές με λιγότερο σύνθετες υποθέσεις στη δουλειά του και να κοιμάται αρκετά. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών πρέπει να τηρεί κανείς αποστάσεις από τη δουλειά και να μην είναι, για παράδειγμα, τηλεφωνικά διαθέσιμος για τον εργοδότη του. Επίσης, καλό είναι ο έλεγχος των mail να γίνεται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα και να μην είναι ενδελεχής.

Πώς να ξεκουραστείτε πραγματικά στην άδεια

Ποιος είναι όμως ο τρόπος να ξεκουραστεί κανείς πραγματικά κατά τη διάρκεια τη καλοκαιρινής άδειάς του; Σύμφωνα με το λεγόμενο μοντέλο DRAMMA υπάρχουν έξι πυλώνες. Οι διακοπές χρειάζονται αποστασιοποίηση και χαλάρωση. Σημαντικό όμως είναι επίσης το αίσθημα της αυτονομίας και ο παράγοντας των προκλήσεων, δοκιμάζοντας για παράδειγμα ένα νέο άθλημα. Επίσης είναι καλό να αισθάνεται κανείς ότι κάνει κάτι χρήσιμο στις διακοπές του. Τέλος είναι εξίσου σημαντικό να περνά κανείς το χρόνο του με πρόσωπα που αγαπά καθώς έτσι ενισχύονται οι συναισθηματικοί δεσμοί.

Επιπλέον, σημαντικό είναι να προσπαθεί κανείς να μη σκέφτεται τη δουλειά του, στις διακοπές. Πώς γίνεται αυτό; Δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες. «Ακούγοντας τον ήχο της θάλασσας, μυρίζοντας το φαγητό. Είναι καλό να τα αντιλαμβάνεται αυτά κανείς συνειδητά, διότι στην καθημερινότητά μας γινόμαστε όλο και πιο επιφανειακοί», συμβουλεύει ο νευροβιολόγος και συγγραφέας Μπερντ Χουφνάγκλ.

Ο τρόπος για να κρατήσει το αίσθημα χαλάρωσης

Υπάρχει μέθοδος όμως και για να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο το αίσθημα της χαλάρωσης και μετά το τέλος της καλοκαιρινής άδειας. «Όποιος επαναφέρει τις μνήμες των διακοπών έχει ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια αίσθημα ευεξίας», υποστηρίζει ο Βέντσε. Γι΄ αυτό ο ίδιος προτείνει να φέρνει κανείς σουβενίρ και φωτογραφίες και να μιλάει συχνά για τις διακοπές του. «Όποιος επανέρχεται Τετάρτη στη δουλειά του έχει συνήθως λίγες μέρες μπροστά του μέχρι το επόμενο διάλειμμα…», συμβουλεύει ακόμη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διακοπές: Πως κάνουν καλό στην καρδιά