Διακοπή της δίκης για το σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ

26-12-2016

Για την 1η Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ από την εταιρεία «DePuy» θυγατρική της «[email protected]» καθώς ένας από τους κατηγορούμενος δεν εκπροσωπείτο από συνήγορο στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα χρονικά του ΕΣΥ με ανυπολόγιστη ζημία για το δημόσιο. Με το πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, παραπέμπονται να δικαστούν για κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια, 24 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ιατροί oρθοπεδικής στο ΕΣΥ, στελέχη της «DePuy» καθώς και Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από πλειάδα off shore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.

 Στο «πάρτι» συμμετείχαν ορθοπεδικές κλινικές 109 δημόσιων νοσοκομείων καθώς και θεραπευτηρίων του ΙΚΑ, με συνολική μίζα προς γιατρούς και νοσοκομεία να ξεπερνά τα 11,6 εκατ. ευρώ. Η “μερίδα του λέοντος” των μιζών διακινήθηκε από τις ορθοπεδικές κλινικές του ΚΑΤ με το βούλευμα να αναφέρει για διακίνηση μαύρου χρήματος που φτάνει το ποσό του 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος.