Διαψεύδει τον ΙΣΑ το Νοσοκομείο “Σωτηρία” για θάνατο 55χρονου

26-12-2016

Διαψεύδει τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας το Νοσοκομείο “Σωτηρία” ότι 55χρονος ασθενής κατέληξε αναμένωντας να αδειάσει κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Συγκεκριμένα η διοίκηση του Νοσοκομείου υποστηρίζει τα εξής:

“Την εβδομάδα που διανύουμε (01 έως 05 Φεβρουαρίου ) δεν υπήρξε περιστατικό θανάτου διασωληνωμένης  ασθενούς ηλικίας 55 ετών στο νοσοκομείο ΝΝΘΑ Σωτηρία. Υπήρξε περιστατικό 49χρόνης ασθενούς με βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και ιστορικό διασωληνώσεων, που προσκομίστηκε στο ΤΕΠ ΝΝΘΑ στις 3/2 με παροξυσμό της νόσου της (με αέρια αίματος 84/52/7.32 σε ρινικό καθετήρα 2λτ ). Αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, βελτιώθηκε (αέρια αίματος 70/45/7.38 σε ρινικό καθετήρα 1λτ ) και εξήλθε με οδηγίες. Η ασθενής αυτή επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες σε υπερκαπνικό κώμα, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε πνευμονολογική κλινική. Υπέστη ανακοπή λίγη ώρα  μετά και, παρά τις προσπάθειες των καρδιολόγων και των πνευμονολόγων, δεν ανένηψε.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού προκαλούν περισσότερους από 8.000.000 θανάτους το χρόνο στο κόσμο. Το ποσοστό των θανάτων από πνευμονίες στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι της τάξης του 30%. Το πρόβλημα των λοιμώξεων και των παροξύνσεων της ΧΑΠ είναι ιδιαίτερα έντονο τους χειμερινούς μήνες

 Στο Νοσοκομείο Σωτηρία, που είναι το μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο κέντρο για αναπνευστικά προβλήματα, εξετάζονται καθημερινά περισσότεροι από 300 αναπνευστικοί ασθενείς και εισάγονται περισσότεροι από 50, φυσικά αυτοί με τα σοβαρότερα προβλήματα. Αυτή τη περίοδο, διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς, καθημερινά, και η διασωλήνωση έχει στόχο να βοηθήσει τον ασθενή και να του δώσει χρόνο, η ανάκαμψη όμως έχει σχέση με τη δυνατότητα του ασθενή να βελτιωθεί, δηλ  εξαρτάται από το προηγούμενο ιστορικό, το αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, αν λαμβάνονται χρονίως φάρμακα και ακόμα από τη σοβαρότητα της λοίμωξης ή της παρόξυνσης.

Η ασθενής που αναφέρουμε, είχε στο ιστορικό της βαριά ΧΑΠ και δυο προηγούμενες διασωληνώσεις. Οι πιθανότητες επιβίωσης και αποσωλήνωσης  σε αυτή τη περίπτωση είναι μικρές.Θάνατοι λοιπόν δυστυχώς παρατηρούνται, ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν ο ΙΣΑ αναφέρεται σε άλλη ασθενή ή θεωρεί ότι κάπου υπήρξε πρόβλημα, παρακαλούμε να μας ενημερώσει με στοιχεία ασθενούς, ώστε να γίνει ο έλεγχος που πρέπει”.