Διατροφή: 4 τρόποι με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία

λαχανικά για πιο σωστή διατροφή
01-11-2021

Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν δείξει πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της κατάθλιψης.

Φυσικά, κάθε τροφή επιδρά με διαφορετικό τρόπο στη διάθεσή μας. Οι αμυλούχες τροφές μας βοηθούν να χαλαρώσουμε όταν είμαστε σε ένταση, οι πρωτεΐνες μας ξυπνούν όταν έχουμε υπνηλία, ενώ η ζάχαρη και τα λιπαρά προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση όταν έχουμε άγχος ή βιώνουμε άσχημα συναισθήματα.

Η επίδραση των τροφών είναι μικρότερου βαθμού συγκριτικά με αυτή του αλκοόλ, των φαρμάκων και της καφεΐνης. Κάποιες τροφές όμως έχουν ισχυρότερη επίδραση από άλλες, ενώ ο χρόνος κατανάλωσής τους παίζει επίσης ρόλο.

Διατροφή: 4 ερωτήσεις για τη σχέση του φαγητού και της διάθεσης

Τι να τρώω όταν έχω στρες;

Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία «καθαρίζει» το αίμα από μια σειρά αμινοξέων που μεταφέρονται στους ιστούς. Ένα από αυτά όμως, η τρυπτοφάνη, πηγαίνει στον εγκέφαλο και μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε, τόσο περισσότερη σεροτονίνη παράγετε και τόσο περισσότερο χαλαρώνετε. Γι’ αυτό και μετά την κατανάλωση μιας μεγάλης μερίδας ζυμαρικών, είναι πιθανό να νυστάζετε. Όταν είστε στη δουλειά, πρέπει να τρώτε άμυλο με άδειο στομάχι, χωρίς να συνοδεύεται από πρωτεΐνες ή λιπαρά. Μία μικρή ψητή πατάτα (χωρίς βούτυρο), πόπκορν (επίσης χωρίς βούτυρο), ένα τοστ με λίγο μέλι ή μαρμελάδα ή κράκερ με λίγα λιπαρά, αποτελούν καλή επιλογή.

Πώς θα αποφύγω τη νύστα στο γραφείο;

Προσθέστε λίγο κιμά ή μερικά κεφτεδάκια στα ζυμαρικά που έχετε πάρει μαζί για μεσημεριανό και θα αποφύγετε την αύξηση της σεροτονίνης. Η πρωτεΐνη προκαλεί την κυκλοφορία στο αίμα αμινοξέων που ανταγωνίζονται την τρυπτοφάνη, αποτρέποντας τη νύστα. Γενικά μπορείτε να συνδυάζετε τα ζυμαρικά με λίγο άπαχο κρέας ή τυρί με χαμηλά λιπαρά για να είστε σε εγρήγορση και να μην σας καταβάλει όταν εργάζεστε.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του φαγητού στη διάθεση;

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψαριά (σολομός, τόνος), τον λιναρόσπορο κλπ. είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά συνδέεται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Γιατί τα γλυκά είναι τόσο «παρηγορητικά»;

Η ζάχαρη και τα λιπαρά προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, χημικών ουσιών που στέλνουν σήματα ικανοποίησης στο σώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναζητούν σοκολάτα, η οποία εκτός από ζάχαρη, περιέχει καφεΐνη, αλλά και θεοβρομίνη, η οποία βελτιώνει τη γνωστική απόδοση και τη διάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Οι 18 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε μετά τα 60