Διατροφή: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

εγκυμοσύνη διατροφή
03-09-2022

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει. Ένας από αυτούς… ίσως και από τους πιο σοβαρούς, είναι η διατροφή. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που καλό είναι να τις αποφεύγετε. Ειδικά αν είστε στη διαδικασία που θέλετε να μείνετε έγκυος.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν εκπονήσει περισσότερες έρευνες για τα διατροφικά πρότυπα και τις συγκεκριμένες τροφές που οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν στη διατροφή τους αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Υπογονιμότητα στα ζευγάρια

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10-15% των ζευγαριών και συνήθως αποδίδεται στον σύντροφο περίπου στο 50% των περιπτώσεων, κυρίως λόγω χαμηλής σπερματογένεσης ή έλλειψης παραγωγής υγιούς σπέρματος.

Γονιμότητα: Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε

Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και η συνολική υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη γονιμότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η αντικατάσταση ορισμένων κρεατικών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να ωφελήσει τη γονιμότητα.

Υπερεπεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η κατανάλωση λευκού ψωμιού και ζυμαρικών, εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και άλλων επεξεργασμένων τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα σε μερικούς ανθρώπους. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αν δεν τα τρώτε ήδη.

Αρτοσκευάσματα

Τα αρτοσκευάσματα και άλλα τηγανητά και εξαιρετικά επεξεργασμένα γλυκά μπορεί να περιέχουν ίχνη τρανς λιπαρών, η υψηλή πρόσληψη των οποίων συνδέεται με φτωχότερη γονιμότητα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες και πηγές μονοακόρεστων λιπαρών.

Ροφήματα με ζάχαρη

Η υψηλή πρόσληψη ποτών με ζάχαρη, συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα. Δοκιμάστε αντ’ αυτού ποτά χωρίς ζάχαρη ή σκέτο νερό.

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορεί να ωφελήσουν τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και την απουσία γαλακτοκομικών από τη διατροφή του άντρα είναι καλύτερα από τα πλήρη λιπαρά για την ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στη γονιμότητα ανάλογα με το φύλο.

Πηγή: healthline.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 5 λόγοι για να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα