Διατροφή: Αυτά είναι τα 9 λαχανικά που προκαλούν πρήξιμο

διατροφή
06-02-2024

Τα φρέσκα λαχανικά είναι ο,τι καλύτερο και πιο υγιεινό μπορεί να βάλει κανείς στην διατροφή του. Για πολλούς όμως είναι και αιτία πρηξίματος σε στομάχι και έντερο. Ποια είναι αλήθεια τα 9 πιο ένοχα λαχανικά για πρήξιμο;

Διατροφή: 9 λαχανικά που προκαλούν πρήξιμο

Μπρόκολο

Το μπρόκολο υψηλή περιεκτικότητα σε θειούχες ενώσεις. Κάπου εδώ ξεκινούν συνήθως και τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Το υδρόθειο συσσωρεύεται στο παχύ έντερο προκαλώντας αέρια και φούσκωμα. Τρώγοντας αργά και μασώντας καλά το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη διάσπασή του πριν φτάσει στο έντερο, όπου βρίσκονται τα βακτήρια που παράγουν αέρια. Το μπρόκολο περιέχει και αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες αναμφίβολα συμβάλλουν στο φούσκωμα. Μια μικρή ποσότητα μπρόκολου δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη δραματική μείωση του υδρόθειου στο σώμα, βελτιώνοντας το εντερικό περιβάλλον. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αν ξεκινήσουν με μια μικρότερη μερίδα και αυξήσουν σιγά-σιγά την ποσότητα μπρόκολου που τρώνε τις επόμενες εβδομάδες, μπορούν να απολαύσουν τα πολλά οφέλη του χωρίς υπερβολικά αέρια.

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, όπως το μπρόκολο, που μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ενώ είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό, το λάχανο είναι ακόμη πιο υγιεινό όταν ζυμώνεται ως ξινολάχανο. Σε αυτή τη μορφή χωνεύεται πρώτα από ευεργετικά βακτήρια και υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα προβλημάτων.

Το τσάι μέντας μπορεί να μειώσει σημαντικά το φούσκωμα αλλά ακόμη και την οσμή του σώματος μετά την κατανάλωση δύσοσμων λαχανικών, όπως το λάχανο. Δοκίμασε να πιεις ένα φλιτζάνι λίγο πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος σου για να μειώσεις το φούσκωμα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να ευθύνεται εν μέρει. Πολλοί άνθρωποι τρώνε λαχανάκια Βρυξελλών μόνο σε μεγάλες περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα, όταν τρώνε ήδη μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να μην χωνευτούν σωστά και να καταλήξουν στο λεπτό έντερο για βακτηριακή ζύμωση.

Αν, όμως, καταναλώσεις μικρή ποσότητα λογικά δεν θα πρέπει να προκαλέσει προβλήματα σε ένα καλά λειτουργικό πεπτικό σύστημα. Μεγάλες ποσότητες από λαχανάκια Βρυξελλών σε ένα γεύμα, όμως, είναι πολύ πιθανό να σε φουσκώσουν.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει αρκετά υψηλά επίπεδα τόσο θειούχων ενώσεων όσο και ολιγοσακχαριτών. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα φουσκώματος και τυμπανισμού μετά από ένα γεύμα με πολύ κουνουπίδι, τότε είναι ένας από τους πιο πιθανούς ενόχους. Συχνά μπορείς να ενισχύσεις την πεπτική σου ανοχή στα σταυρανθή λαχανικά, ξεκινώντας με μικρή ποσότητα στην αρχή και αυξάνοντας σιγά-σιγά την ποσότητα που τρως με την πάροδο του χρόνου.

Σπαράγγια

Αν και δεν καταναλώνονται συχνά, τα σπαράγγια περιέχουν υψηλά επίπεδα ενώσεων που είναι υπεύθυνα για το φούσκωμα της κοιλιάς. Όπως και πολλές από τις άλλες τροφές που αναφέραμε, τα σπαράγγια είναι ένα πολύ υγιεινό λαχανικό και πιθανώς δεν πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, εκτός αν σου προκαλούν ξεκάθαρο πόνο στο στομάχι και υπερβολικά αέρια κάθε φορά που τα τρως.

Κρεμμύδια

Ένα άλλο είδος λαχανικών που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα είναι τα κρεμμύδια και οι στενοί τους συγγενείς όπως σκόρδα και πράσα. Όλα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτανών. Αν και θεωρούνται πρεβιοτικά, οι φρουκτάνες στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, όπως φούσκωμα, υπερβολικά αέρια, ακόμη και διάρροια.

Εάν αισθάνεσαι εντερικό πόνο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά κρεμμύδια, τότε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ μπορεί συνήθως να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς και να ελαχιστοποιήσεις επιπλέον τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί το κρεμμύδι. Η κατανάλωση μαϊντανού στο ίδιο γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων.

Αγγούρι

Είναι γνωστό ότι τα αγγούρια προκαλούν δυσπεψία, φούσκωμα και αέρια αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Οι ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα του και τα σποράκια είναι κυρίως υπεύθυνα για αυτές τις παρενέργειες.

Επιπλέον, τα αγγούρια είναι φυσικά διουρητικά. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την ενυδάτωση του οργανισμού σου, αλλά αν υποφέρεις από υδαρή κόπρανα ή διάρροια είναι καλύτερο να αποφύγεις την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αγγουριών.

Αν ανησυχείς για πεπτικά προβλήματα από τα αγγούρια, τότε το ξεφλούδισμα τους και η αφαίρεση των σπόρων θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις παρενέργειες.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι χωνεύεται δύσκολα και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, εντερικές κράμπες, τυμπανισμό, ακόμη και διάρροια αν καταναλωθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Το φρέσκο γλυκό καλαμπόκι που τρώγεται ωμό είναι πιο πιθανό να τα προκαλέσει όλα αυτά, αλλά ακόμη και το μαγειρεμένο καλαμπόκι συχνά προκαλεί πεπτικά προβλήματα. Τα υψηλά επίπεδα δύσπεπτης κυτταρίνης στους κόκκους είναι κυρίως υπεύθυνα για αυτό. Αν και οι σχετικά υψηλές ποσότητες ραφινόζης και φρουκτόζης συμβάλλουν, επίσης, στη δημιουργία αερίων.

Αγκινάρες

Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν έντονο φούσκωμα και άλλα εντερικά προβλήματα, όπως έντονες κοιλιακές κράμπες και διάρροια, όταν τρώνε ένα γεύμα με αγκινάρες. Αυτά τα λαχανικά θα πρέπει πραγματικά να αποφεύγονται από οποιονδήποτε δεν έχει πολύ καλή εντερική υγεία. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι το μαγείρεμα των λαχανικών που προκαλούν τυμπανισμό με ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Ένα φλιτζάνι τσάι μάραθου είναι, επίσης, μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για το φούσκωμα και τις εντερικές κράμπες, ανεξάρτητα από την τροφή που προκαλεί το φούσκωμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση