Διατροφή: Αυτά είναι τα τυριά που έχουν περισσότερο αλάτι

διατροφή με τυριά που έχουν αλάτι
20-01-2021

Είτε ως συνοδευτικό στα μακαρόνια είτε ως σνακ μαζί με λίγο ψωμί, το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην διατροφή και παρέχει στον οργανισμό το πολύτιμο ασβέστιο.

Κάποια είδη τυριών ωστόσο, κρύβουν μια διατροφική παγίδα, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλατιού.

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες. Έτσι ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Αναζήτησαν την ποσότητα αλατιού σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος για περισσότερα από 600 διαφορετικά τυριά, σύμφωνα με την ετικέτα που φέρει το εκάστοτε προϊόν ή την ετικέτα του τοπικού παρασκευαστή.

Κατά μέσο όρο, τα υπό μελέτη προϊόντα περιείχαν 1,7 (±0,58) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού. Υπήρχαν βέβαια σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά είδος τυριού αλλά και για συγκεκριμένες μάρκες σε κάθε είδος τυριού.

Τυριά με αλάτι στην διατροφή μας

Σε γενικές γραμμές, το χαλούμι ήταν το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι με 2,71±0,34 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.
Ακολουθούσε το blue cheese με 2,71±0,83 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού, αντίστοιχα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η φέτα, με μέση περιεκτικότητα αλατιού λίγο παραπάνω από τα 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Αντιθέτως, το τυρί τύπου cottage ήταν αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (0,55±0,14 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού