Την γήρανση δυστυχώς δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Με την κατάλληλη διατροφή όμως θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια της στο σώμα μας και τον οργανισμό μας. Ποιες είναι τροφές που βοηθούν σε αυτό;
5 τροφές που καθυστερούν την γήρανση
Τις παρουσιάζει το Grazia Magazine.
1. Φράουλες
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις με εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές τους δράσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, μειώνοντας την οξειδωτική καταπόνηση, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες της γήρανσης.
Επιπλέον, οι φράουλες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και προστατεύει την υγεία των οστών. Αυτή η ιδιότητα καθιστά τις φράουλες μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών με την ηλικία ασθενειών.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι γεμάτα χλωροφύλλη, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχουν φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα λαχανικά αυτά είναι επίσης πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, που προάγουν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και υποστηρίζουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών λιπαρών οξέων, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, καθώς μεγαλώνουμε.
3. Μήλα
Τα μήλα είναι μία ακόμη υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως το χλωρογενικό οξύ, η φλοριτζίνη και η επικατεχίνη, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των εκφυλιστικών διαδικασιών που συνδέονται με τη γήρανση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα μήλα προσφέρουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη λόγω των φαινολικών οξέων και των πολυφαινολών που περιέχουν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
4. Αυγά
Τα αυγά αποτελούν μια πλούσια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των μυών και του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης, η οποία συχνά εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, τα αυγά είναι πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου, δύο ανόργανων συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στη διατήρηση της γενικής υγείας.
5. Ρεβύθια
Τα ρεβύθια, όπως και τα άλλα όσπρια, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Τα οφέλη αυτά οφείλονται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα των ρεβυθιών σε ίνες, καθώς και σε άμυλα όπως η αμυλόζη, τα οποία απορροφώνται αργά και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης, τα ρεβύθια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή για τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα πέντε «κλειδιά»
Οι παραπάνω υπερτροφές, όταν ενσωματώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη των συμπτωμάτων της γήρανσης.
Η τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων υψηλής ποιότητας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς μεγαλώνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γήρανση: Ποιες είναι οι ηλικίες-ορόσημα που γερνάει το σώμα μας